kordunasko vece 1

Одржан 29. Сабор Кордунаша у Београду: Један од највећих скупoва Срба Kрајишника

Више од 700 Кордунаша и њихових пријатеља су се у Београду у суботу 25. марта 2017. године по 29. пут сакупили на завичајном дружењу у ресторану “ Интер Холивуд”.

“29. КОРДУНАШКО ВЕЧЕ – САБОР КОРДУНАША“ пјесмом су отворили пјевачка група “Коријени”, те представљањем и поздрављањем присутних делегација и гостију из иностранства и Републике Србије. Након тога госте и присутне је у име организатора поздравио предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула.

– Овај Сабор је захваљујући свима вама постао препознатљив као догађај који у највећем броју окупља Србе Крајишнике са простора некадашње Републике Српске Крајине, а посебно са Кордуна – рекао је Шаула, који се захвалио донаторима и пријатељима Завичајног клуба Кордунаша као и локалним самоуправама Града Зрењанина и општине Стара Пазова на подршци захваљујући којој су и спроводене одеређене програмске активности Удружења.

У разговору за Срско коло Шаула је рекао да је најзначајнија активност Удружења за ову годину завршетак Монографије о Кордуну која је повјерена Институту за савремену историју. Шаула је нагласио и одличну сарадњу са Србима из завичаја кроз пројекат „Сава Мркаљ – дани културе Срба Крајишника“ који се и дијелом реализује на Кордуну у оквиру „Зелене ноћи Петрове горе“. Такођер назначио је и одличну сарадњу са Удружењима у РС, као Завичајним клубом Банијаца и њеним предсједником Мирославом Ковјанићем, те  Кордунашима из Чонопље и Кљајићева који су и ове вечери били најбројнија делегација.

Кордунашима се потом обратио замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је увијек радо виђен међу својим земљацима.

– Историја Кордуна је историја страдања, туге и боли. Срби Кордунаши су вијековима имали тежак и мученички живот, али су сачували и изградили своју културу и традицију, а српском роду подарили велики број знаменитих личности. Посебно је значајан реформатор српског језика Сава Мркаљ, од кога је Вук Караџић преузео начело “пиши како говориш” – рекао је Линта и нагласио да је обавеза свих Кордунаша да Сава Мркаљ добије заслужено мјесто у српској историји.

Госте је, у име делегације СДСС са Кордуна – опћина Гвозд, Војнић и Крњак,  поздравио и Дејан Михајловић начелник Крњака.

– Колико год Кордунаши који данас живе у матици Србији жале за својим Кордуном, толико и Кордун жали за њима – поручио је Михајловић и подсјетио и на још једно традиционално дружење Зелену ноћ која се сваке године обиљежава на Кордуну.

У наставку програма у извођењу мушке пјевачке групе ПЕТРОВА ГОРА“ из Кљајићева заорила је и Кордунашка ојкача уз звуке тамбурице – четверожице. Након пјесме у извођењу и кореографији КУД “Ћирило и Методије” из Бусија приказане су игре са Кордуна. Бусије, које су данас најпознатије мјесто у Србији насељено Крајишницима ове године славе јубилеј – 20 година постојања, па је и овај наступ био увертира за велики годишњи концерт који ће се крајем маја одржати у Бусијама.

Међу бројним гостима на сабору Кордунаша је поред поменутих били су делегација Града Зрењанина; делегација из селa Кљајићево, највећег кордунашког колонистичког мјеста у Србији;  Миле Шапић, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији; Ђуро Шкаљац, предсједник Удружења бораца Кордуна, Осме кордунашке народноослободилачке ударне дивизије, ратова 1990.-1999. и њихових потомака и др.

У наставку програма публика је уживала у сјајном музичком наступу музичког оркестра Мића Брајића и Аце Николића, а одржана је и богата томбола у којој су најсрећнији добили телевизор, продужени викенд у Бањи Врујци, печено прасе, таблет и групни ручак…

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5999″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1491069708417″]

 

Нема коментара

Напишите коментар