пето Завичајно вече Бирчака

Одржано пето Завичајно вече Бирчака: Први пут без Аврама

Завичајно удружење Бирач Дрина у Београду по пети пут је 18. марта 2017. године сабрало земљаке у препуној великој сали ресторана „Холивуд“ на Новом Београду. Било је присутно око 500 распјеваних Бирчака и њихових пријатеља.

Људи чији су коријени везани за Зворник, Шековиће, Осмаке, Сребреницу, Власеницу, Братунац и Милиће састали су се по традицији, али у мислима и на прошлогодишњи скуп на коме је изненада преминуо и идејни творац и дугогодишњи предсједник Удружења Бирач Дрина покојни пуковник Миленко Аврамовић.

Његов насљедник, садашњи предсједник Удружења и домаћин вечери Драго Ашћерић је позвао земљаке да минутом ћутања одају пошту Аврамовићу, а потом и подсјетио на неке активности Удружења које навршава шест година свог постојања.

– Љетовање дјеце ратних војних инвалида и породица погинулих бораца , стипендирање студената и ђака погинулих бораца, пројекат „Ми знамо зашто волимо Републику Српску“ само су неки од пројеката које је покренуо Миленко Аврамовић обавезујући нас да наставимо истим путем – рекао је Ашћерић који је и поручио да циљ рада овог Удружења јесте јачање веза Републике Српске и Србије.

Он је потом поздравио угледне званице међу којима су били замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, предсједник БОРС Бирчанске регије Мишо Ступар, генерал Винко Пандуревић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић, начелник Осмака Љубо Петровић, начелник Шековића Момир Ристић и многи други….

У улози водитеља била је секретарица Удружења Весна Вуковић. Она је присутне упознала са плановима Удружења, па је тако навела да су у 2016. години дјеца из Шековића била гости у Омладинском кампу „Сабор“ у Бањи Јунаковић код Апатина, а да ће убудуће сваке године на овом кампу гостовати омладина из једне од општина Бирча.

Захваљујући предсједнику Скупштине градске општине Раковица Цвијетину Ђукановићу реализован је пројекат „Спортски сусрети Бирча и Дрине у Раковици“, док је у Старим Бановцима одржан меморијални спортски турнир „Аврам 2016“ који ће прећи у традицију. Taкође, захваљујући генералу Светозару Андрићу ове године, уз подршку општине Нови Београд, одржаће се трибина „Одрживост традиционалних вриједности у савременом концепту породице“.

У име домаћина подијељене су захвалнице истакнутим појединцима: директору Представништва РС у Београду Млађену Цицовићу, пуковнику Жељку Обрадовићу из Апатина, Радисаву Савићу из Старих Бановаца, привреднику Славку Бошковићу. Захвалницу су добили и учесници културно умјетничког дијела програма СКПД Просвјета из Осмака, као и Мишо Ђурић који је Удружењу уступио канцеларију за рад.

Неки од поменутих нису били присутни на овој вечери, па ће им захвалнице накнадно бити уручене. Домаћини су приредили и богату томболу у којој су награде биле вриједне књиге, пакет туне у конзервама, печено прасе и јагње, ручак и вечере за двије особе уресторану „Дрен“, а срећни добитници обрадовали су се и цементу, керамичким плочицама, као и агрегату за струју….

Весељем и пјесмом Бирчани су наставили дружење, а врхунац вечери је био наступ популарног Баје Малог Книнџе.

ПАНДУРЕВИЋ: ПОДСЈЕЋАЊЕ НА СУДБОНОСНЕ ДАНЕ РEПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Генерал Винко Пандуревић није крио одушевљење овом вечери на којој је као је рекао срео многе драге људе.

– Пружила ми се прилика да након десетак, па и више више година сретнем драге људе, да се подсетим на неке догађаје који су били судбоносни и пресудни за наш живот и за наш опстанак – рекао је Пандуревић и додао да се доста тога промјенило на боље.

– Има још штошта што треба решити, поправити. Важно је да су људи весели. Изузетно ми је драго да се наши људи са тих простора окупљају у Београду и да дају свој максимални допринос развоју Србије не заборављајући на свој крај – закључио је Пандуревић.

САВЧИЋ: УСПОМЕНА НА РАТ ЋЕ ТРАЈАТИ

Сличне импресије изнио је и предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић који је други пут био гост на дружењу Бирчака.

– То је дио за који ме вежу успомене из минулог одбрамбеног отаџбинског рата, на људе, на територију, на њихов огроман допринос у борби српског народа и стварању Републике Српске и то је оно што треба његовати у сваком погледу. Рат је прошао, али успомена на рат сигурно ће трајати. А ово је прилика да се људи виде, друже, а можда заједно и ураде нешто конкретно – рекао је Савчић за Српско коло. Он се осврнуо и на статус бораца који је дефинисан посебним Законом о правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

– Тај закон је донешен у време када је економско-финансијска ситуација у Републици Српској била много повољнија него што је то данас. Зато се данас морамо борити да задржимо достигнути ниво права борачких категорија и да промjенимо статус организације јер тиме нисмо задовољни у данашњем тренутку – рекао је Савчић и објаснио:

– Постоји 29 огранизација од јавног интереса, од којих је шест или седам оних које су проистекле из последњег Oдбрамбено-отаџбинског рата. Остало су разне организације цивилног друштва које имају исти статус као борачка организација. Мислимо да то није логично док постоје генерације које су учествовале у стварању Републике Српске. На добром смо путу да то рјешимо што би у сваком случају подигло и ауторитет и заинтересованост бораца за саму организацију. Јединствена и јака борачка организација је у највећем интересу Републике Српске – поручио је Савчић.

СТЕВАНОВИЋ: Људи су највећи ресурс Зворника

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић позвао је успјешне из цијелог свијета да сврате у Републику Српску, и не заборавe свој Зворник, Сребреницу, Власеницу, Братунац, Шековиће…

– Инвестиције су је једини начин да сачувамо простор који су наши људи одбранили у рату. Уколико не смогнемо снаге да инвестирамо, да запошљавамо наш народ, десиће нам се оно што ником не бих желио – Република Српска ће остати без свог становништва – рекао је Стевановић који је навео да је у Зворнику данас боље него прије десет година јер је 2.000 мање људи на евиденцији за запошљавање.

. – Домаћи инвеститори уложили су само у производне погоне више од 100 милиона марака на простору Зворника у задње 4 године, што је за наш град озбиљан помак напријед – рекао је Стевановић и поручио да се мора улагати у запослење и образовање младих људи.

– Морамо омогућити младим људима да заснивају породице и рађају дјецу која се могу образовати и по свијету, али увијек с погледом на свој Зворник и своју Републику Српску- рекао је Стевановић и објаснио које све погодности Зворник нуди инвеститорима.

– Градска управа сваком новом инвеститору годину дана плаћа 80% бруто личног дохотка за високообразоване људе, а за средње образовано запослено лице плаћамо 6 месеци 80% бруто личног дохотка. Обезбедили смо четири локације на којима су индустријске зоне које су потпуно инфраструктурно опремљене – рекао је Стевановић и додао да градска управа међу својим запосленим именује „референта“ који брине о свим административним проблемима инвеститора и потребама од регистрације предузећа до добијања грађевинске дозволе.

Овакву прилику препознала је компанија која је прије десетак дана положила камен темељац за будућу фабрику која ће у овој години запослити 50 младих Зворничана, а у наредне двије године још 150. Укупна инвестиција вриједна је 35 милиона швајцарских франака. По ријечима градоначелника Стевановића велики потенцијал представља фабрика глинице, а захваљујући њој могу да се развијају и транспортне услуге, па је чишћење ријеке Дрине и кориштење њених потенцијала један од приоритета у будућности.

РИСТИЋ: Шековићи ће постати прва еколошка општина у БиХ

Начелник општине Шековићи Момир Ристић каже да се нада да ће уз подршку Владе РС и предсједника Додика направити помак у квалитету живота у општини у којој према попису живи 7.500 људи.

– Свима је познато какве су поплаве погодиле наш крај 2014. године, сада радимо уређење корита ријеке Дрињаче. Пројекат је вриједан скоро 6 милиона марака – каже Ристић који наводи да се привреда 90% на дрвно прерађивачкој индустрији, али нам открива и визију будућег развоја општине.

– Покушаћемо да Шековиће прогласимо за прву еколошку општину Босне и Херцеговине. На тај имали би лакши приступ фондовима ЕУ који одвајају значајна средста за екологију- рекао је Ристић.

ПЕТРОВИЋ: У Осмацима васкрсао ФК „Борац“

О Осмацима, најмлађој оптини регије Бирач говорио је њен начелник Љубо Петровић који је истакао да је ова општина рурална, има око 6.000 житеља, а састоји се од десетак села некадашње општине Калесија на простору од 70 километара квадратних.

– Наши капацитети су веома скромни, јер су привредни ресурси углавном остали на територији општине Калесија, а додатну потешкоћу нам ствара чињеница да се налазимо на рубном подручју па нас потенцијални инвеститори и због тога заобилазе – каже Петровић.

-Улажемо средства у воћарство и дјелимично сточарство. Трудимо се да испратимо регионалне трендове па смо доста улагали у малинарство – каже Петровић и истиче да се Осмаци раде све да се повежу са успјешним људима из дијаспоре не би ли се опстало на том простору.

Петровић каже да има повратника, али лимитиране шансе за запослење одвлаче младе људе на друге просторе.

– Радује чињеница да дјеце ипак има, а томе су доста допринијела два избјегличка насеља на подручју Цапарде. Тамо сада живе наши људи који су се преселили са простора данашње општине Калесија и Живинице – рекао је Петровић наводећи податак да основну школу похађа око 300 ученика.

– Поред друштва „Просвјета“ пререгистровали смо и некадашњи фудбалски клуб „Борац“ да би омладина имала што бољи садржај. Гостовање наше дјеце на овом завичајном скупу је веома важно да осјете да нису заборављени, да имају своју улогу и да повећају своје амбиције – рекао је Петровић који се захвалио Удружењу „Бирач Дрина“ на пруженој прилици подсјећајући и на учешће на прошлогодишњем фудбалском турниру.

Крсна слава општине су Свете Тројице, а Осмаци имају и препознатљиву манифестацију „Посијело изворне пјесме“ која се одржава у вријеме Божићних празника када људи из дијаспоре имају прилику да чују праву завичајну пјесму.

АШЋЕРИЋ: Огроман труд за велико задовољство

Домаћин вечери Драго Ашћерић на крају вечери није крио радост због добре атмосфере.

– Није било лако организовати ово вече посебно након изненадног одласка предсједника Аврамовића. Осјећао се велики притисак и стрепња како ће проћи ово вече, али увјерен сам да се наш труд исплатио – рекао је Ашћерић.

ЂУКАНОВИЋ: И спортским активностима чувамо име Миленка Аврамовића

Потпредсјеник Цвијетин Ђукановић је говорио у бројним активностима Удружења

– Људе ништа тако не зближава као спорт. Наставићемо да промовишемо спортске активности а фудбалски турнир посвећен покојном предсједнику Миленку Аврамовићу постаће традиција – рекао је за Српско Коло Цвијетин Ђукановић

ЛИНТА: Бирач је један од симбола страдања српског народа у 20. вијеку

Народни посланик Миодраг Линта је за „Српско Коло“ рекао да су Срби из средњег Подрињa много страдали у Првом и Другом свјетском рату, те у Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године. Нажалост, не постоје прецизни подаци о српским страдањима у средњем Подрињу и шире јер је након Првог свјетског рата у Краљевини Југославији вођена политика помирења, а након Другог свјетског рата политика братства и јединства које су онемогућавале изношење пуне истине о страдањима Срба. Без обзира на велика страдања Срби са подручја Бирча су опстали а они који живе у Србији се не одричу свог краја и уз подршку Завичајног удружења Бирач Дрина традиционално организују дружења, али и реализују спортске, културне и друге активности.

Свој допринос организацији пете завичајне вечери Бирчака, поред предсједника Драге Ашћерића, потпредсједника Цвијетинa Ђукановићa и секретара Весне Вуковић, дали су и други чланови Управног одбора: Ђуричић Бошко, Владан Готовац, Делић Брано, Кулић Миленко, Горан Радивојевић, Тања Јанковић и Ашћерић Миро, као и остали чланови Удружења. Meђу њима су се посебно истакли генерал Светозар Андрић и Раденко Ђукановић.

Бирчацима и њиховим пријатељима подијељени су посљедњи бројeви „Српског кола“, јединог листа у Србији који се штампа на ћирилици и на ијекавском нарјечју . Издавач листа је удружење Савез Срба из региона на челу са Миодрагом Линтом. „Српско Коло“ је бесплатан мјесечни лист који је намјењен нашим земљацима који су родом и поријеклом са подручја Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ и дригих простора бивше СФРЈ. У листу постоји посебан додатак посвећен Косову и Метохији. У слиједећем броју Српског Кола биће објављена репортажа са пете завичајне вечери Бирчака. Свако ко жели да убудуће редовно добија „Српско Коло“ може путем поште позвати број канцеларије Савеза Срба из региона у Новом Саду 021 6613 600. Такође, Српско Коло се узети у канцеларији Завичајног удружења Бирач Дрина у Београду.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5828″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1490016585147″]
Нема коментара

Напишите коментар