31. годишњица Крајишког прела у Панчеву

Удружење Срба из Републике Српске и Републике Српске Крајине прославило је 31. годину свог постојања манифестацијом Крајишко прело 25. 11. 2022. у ресторану „Чиле“ у Панчеву.

Предсједник Удружења, Сава Мирковић, каже да му је задовољство да руководи овом организацијом , јер како наводи: „ Извршни одбор Удружења спремно и пожртвовано договором све постиже.“

Тако је Удружење свој 35. рођендан прославило уз богат мени у ресторану Чиле. Музику је предводила крајишка група Принцип, оркестар Страле бенда,  певачи Миле Делија и певачица Ивана Зечевић.

Председник истиче да се Крајишко прело традиционално одржава сваког последњег петка у новембру месецу и да богат мени, вредне награде томболе и професионалну музику подржавају и спонзори, који потпомажу рад удружења.

Ово Крајишко прело је било праћено песмом, игром од самог почетка, јер после све године паузе, услед корона вирусом, народ је остао жељан дружења и својих народних. завичајних песама.

Најузбудљивији тренутак вечери било је извлачење главне награде: Летовање у Грчкој за две особе, Томбола је садржала преко шездесет награда, а осим летовања, гости су уживали и у поклонима као што су торте, цветни аранжмани, вечере у локалним ресторанима у Панчеву, домаће вино. Један од гостију је кроз смех објаснио да се више обрадовао награди печеном прасету него летовању.

Вече смеха, шале, забаве, укусне хране, изврсне музике испратило је преко 400 гостију.

Милица Медић Ивановић

This is box title
САВА МИРКОВИЋ: Не заборављам своје коријене

С обзиром да чланови УО Удружења с поносом истичу да су с доласкома новог предсједника подмладили Удружење питали смо Саву Мирковића шта га је мотивисало да стане на чело једног завичајног удружења.

– Када ме питате шта ме је мотивисало да прихватим функцију предсједника Удружења Срба из РС и РСК у Панчеву, као неко ко је рођен на овим просторима, могу да кажем да  та чињеница никако не умањује осјећај моје припадности прекодринским Србима, не удаљава ме и не уноси заборав према коријенима мојих предака. Дугачак је списак историјских чињеница које карактеришу борбу овог народа за очување вере, припадности, традиције,  обичаја и опстанка на његовим вјековним огњиштима, а које нас као његове потомке  обавезују  да их негујемо и чувамо од заборава, како за себе тако и за генерације које тек долазе, посебно након његовог прогона и погрома са истих тих огњишта.

Мирковић је за предсједника Удружења изабран 16. децембра 2022. када су обиљежили  31 годину постојања, и та функција за њега представља огрому  част и велику одговорност, првенствено према његовим члановима као и свим претходницима који су у годинама његовог постојања пажљиво и одговорно водили Удружење пролазећи кроз многа искушења које су све те године носиле са собом.

– Поносим се чињеницом да сам на челу удружења које је за свој хуманитарни рад својевремено награђено и Октобарском наградом града Панчева.

Што се тиче проблема који последњих година прати сва завичајна удружења у Србији по питању њиховог подмлађивања Мирковић каже да је срж тог проблема заправо њихова смањена активност у раду  и смањено анимирање њихових чланова, а и сама епидемија ковида је спријечила чланове у обављању свих активности друштвеног живота па и учешћа у раду удружења.

– Како бисмо елиминисали негативан утицај наведених околности циљ нам је да кроз чешћа окупљања како чланова, тако и пријатеља Удружења у виду организације прела, сабора, културно-умјетничких догађаја, затим присуством и обиљежавањем значајних српских светковина и историјских догађаја, као и сарадњом са другим удружењима.

– Након новембарског Крајишког прела убрзо чека обиљежавање Српске нове године и од ове године у априлу прољећно Крајишко прело за које нам је жеља да постане и традиционално. Уже руководство удружења тренутно ради на програму активности за 2023. годину,  а затим и одржавање редовне годишње Скупштине на којој очекујемо једногласно усвајање свих приједлога и планова рада Удружења.

– На крају, искористићу ову прилику да свим удружењима Крајишника и њиховим члановима, која су активна на простору Србије пожелим прије свега добро здравље, срећу и пуно радости у Новој 2023. години. Живјела Република Српска и Република Српска Крајина!

Нема коментара

Напишите коментар