АКТУЕЛНО:

Обележен Дан Републике Српске

Чланови Завичајне заједнице „Република Српска“ Суботица обележили су славу удружења – Светог Стефана, као и 31. годишњицу постојања Републике Српске.

Уз икону, славски колач и свећу обележена је слава Завичајне заједнице „Република Српска“, која у нашем граду функционише већ девет година и која броји више од 2 хиљаде чланова.

– Ова завичајна заједница основана је 2014. године у циљу очувања културно-историјског наслеђа, обичаја и традиције народа који долази са простора Републике Српске, а који живи и ради у Суботици. Успели смо да окупимо наш народ, а нарочито омладину. У граду смо постали препознатљиви по бројним културним и спортским манифестацијама, као и по организовању хуманитарних акција. Поносимо се чињеницом да имамо јаку омладинску организацију чији представник је претходне године изабран за председника Савеза српских удружења нашег округа – истакао је Милорад Ћопић, председник Завичајне заједнице „Република Српска“.

Свим члановима ове заједнице, славу Светог Стефана и Дан Републике Српске честитао је градоначелник Стеван Бакић, који је подсетио да је сарадња Суботице и Р. Српске у протекле две године интензивирана, те да су реализоване бројне званичне посете.

– Овај датум један је од највећих датума у српској историји. Пред нама су велика искушења, морамо бити још јединственији како бисмо очували наше братске, родбинске, комшијске односе и како бисмо тим нашим јединством очували национални идентитет, нашу традицију, културу и православну веру – казао је градоначелник Бакић.

За Републику Српску 9. јануар представља слободу и будућност. То је дан када је српски народ у БиХ донео одлуку која је била порука мира, дијалога и разговора, поручио је директор представништва Р. Српске у Србији, Млађан Цицовић.

– Како смо то радили 1992. године, тако нажалост радимо и сада, 31 годину након тога. Поново се боримо за нашу слободу и за то да живимо у држави у којој ће се поштовати Устав и у којој ће се поштовати један међународни уговор какав је Дејтонски мировни споразум. Без обзира на све изазове и искушења, ми ћемо то и у наредном периоду чинити, баш као што ћемо славити 9. јануар и Републику Српску, као што смо радили и свих ових година – рекао је Цицовић.

На овој свечаност, минутом ћутања одата је почаст свима онима који су своје животе уградили у темеље Р. Српске.

Извор: Subotica.com

Нема коментара

Напишите коментар