АКТУЕЛНО:

У хрватском Сабору се орио усташки поздрав „за дом спремни“

Посланик опозиционог Моста Миро Буљ своје данашње излагање у Хрватском сабору завршио је извикивањем усташког поздрава „за дом спремни“, али је избачен тек кад је почео лично да вријеђа предсједника Сабора Гордана Јандроковића.

Буљ је посланицима странака у власти замјерио усвајање предложених измјена Закона о прекршајима против јавног реда и мира по скраћеном поступку које, између осталог, предвиђају драстично повећане казни, од 700 до 4.000 евра, за истицање фашистичких симбола, клицања усташког поздрава и ширење лажних информација.

Прије тога, Буљ је добио неколико опомена приговарајући на процедури доношења законских измјена чији је циљ, како тврди, увођење вербалног деликта како би се омогућило кажњавање ХОС-оваца и њиховог поздрава „за дом спремни“, за шта га је Јандроковић казнио са двије опомене.

Буљ ту није стао, него је тражио у име клуба Моста паузу од десет минута, па је поновио све заједно, тврдећи да је усташки поздрав легитиман међу ветеранима и позвао посланике ХДЗ да не гласају за овај законски приједлог.

Буљ тврди да се овим законским приједлогом уводе драконске казне и укида слобода говора, па је у цијелу причу умијешао лажне вијести, вирус корона и сукоб у Украјини да би говор завршио ускликом „за дом спремни“ и мирно сјео на своје мјесто.

Милорад Пуповац (СДСС) рекао је да је узвикивање усташког злочиначког поздрава за вријеме расправе у Сабору, као што је учинио Буљ, тешка увреда, као и позив на мржњу и насиље.

Даворко Видовић (социјалдемократи) рекао је Буљу да је увриједио највећи дио ветерана који се никада нису идентификовали са поздравом „за дом спремни“ јер су се борили за слободну Хрватску, а не за усташку творевину.

Јандроковић је констатовао да је понашање Буља неприхватљиво и да је забрањено пропагирати усташке симболе и поруке, а да их је Буљ двосмислено користио, што се може различито тумачити.

Сандра Бенчић (Можемо) је рекла да промовисање усташких, фашистичких и нацистичких поздрава у Сабору мора да се казни одузимањем ријечи, а не само опоменом, јер вријеђа и хрватски и друге народе, те позива на мржњу и насиље.

У поновљеном јављању Буљ је рекао да је он говорио искључиво о „домовинском рату“, као и да су и странци гинули под ХОС-овим знаком и поздравом.

– Ја сам био на правој страни док је био „домовински рат“, а ти ниси био ди си триба бит и нећеш ми солит памет сваки пут – рекао је Буљ Јандроковићу, који му је дао и посљедњу, четврту опомену, што значи избацивање из сале.

Са сједнице Сабора су избачени и Крешо Бељак (ХСС) који је, тврди Јандроковић, Буљу док је излазио из клупе довикивао: „Остани Миро, остани“, као и Жељко Сачић (ХС) који је касније, за вријеме паузе, заједно са Бељаком, кренуо према Јандроковићу да се, како је рекао предсједник Сабора, физички обрачунају с њим.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар