АКТУЕЛНО:

Порука из Српске: Имовина остаје наше власништво

Из Републике Српске данас је поручено да имовина припада ентитетима и да никакве „заједничке изјаве“ то не могу промијенити. Због заједничке изјаве коју су чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић потписали са предсједницима парламентарних политичким странака из ФБиХ на нивоу БиХ и ентитетском нивоу, а која се тиче имовине, српски посланици у Представничком дому напустили су сједницу овог дома.

Осам бошњачких политичких представника из Федерације БиХ потписало је заједничку изјаву о „државној имовини“ у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску.

Они сматрају да само ниво БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања која су у вези са имовином.

Из Министарства правде Републике Српске саопштено је да је ова изјава у супротности је са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и његовим анексима и као таква се може сматрати директним покушајем изигравања, нарушавања и кршења овог споразума.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић поручио је да Република Српска неће допустити да неко располаже њеном имовином и у њено име доноси одлуке.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да имовина Српске остаје њено власништво, без обзира на потписане заједничке изјаве бошњачких политичара.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић нагласила је да не постоји слово Устава, нити Дејтонског споразума које предвиђа постојање тзв. „државне имовине БиХ“.

На сарајевску здружену страначку изјаву о имовини први су конкретно реаговали српски посланици напуштајући сједницу Представничког дома ПС БиХ. За шефицу посланичког клуба СНСД-а Сању Вулић нема дилеме да иза изјаве стоје поједини међународни фактори и лидер СДА Бакир Изетбеговић који је и даље доминантан у сарајевском политичком миљеу.

Посланик Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да једино што су могли да ураде као посланици је повлачење са засједања како би обавили консутације на нивоу политичких странака из Републике Српске.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић рекао је да су захтјеви Бошњака, па и изјава о имовини, засновани на кршењу Устава БиХ, те поручио да ће сваки центиметар Републике Српске остати имовина Српске.

Посланик СДС-а у Представничком дому Младен Босић рекао је да је заједничка изјава чист напад на имовину Републике Српске која је дефинисана Дејтонским споразумом.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Бранислав Бореновић рекао је да потписивање споразума бошњачких странака и њихово уједињење у односу према имовини у Републици Српској показује да је очигледна намјера да се крене у сукобе и конфликте.

Делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић истакао је да је питање имовине у БиХ ријешено Уставом БиХ, односно Анексом четири Дејтонског споразума и то не може промијенити ни Уставни суд БиХ, а посебно не потписи лидера некаквих бошњачких политичких странака.

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је да је имовина црвена линија преко које представници Републике Српске у институцијама БиХ неће прећи.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац изјавио је да БиХ нема своју имовину јер она припада ентитетима – и по Уставу и Дејтонском спразуму, које органи Републике Српске бране, а представници странака из Федерације БиХ подривају.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак рекао је да тзв. изјава о имовини представља повреду Устава БиХ, те позвао на досљедно и стриктно поштовање Устава и дејтонског система у БиХ.

Вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић поручио је да никакве изјаве сарајевских лидера, као ни политичке одлуке квази Уставног суда БиХ и наметнути закони ОХР-а не могу бити изнад међународног споразума као што је Општи оквирни споразум за мир који је потписан у Дејтону.

Поред чланова предсједништва Бећировића и Комшића изјаву су потписали предсједник СДП-а Нермин Никшић, први човјек НИП-а Елмедин Конаковић, лидер Наше странке Един Форто, као и предсједници НЕС-а и Странке за БиХ Нермин Огрешевић и Семир Ефендић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар