Свечана прослава Васкрса у Вуковару

Српско културно друштво Просвјета пододбор Вуковар на васкршњи понедељак 17. априла одржало је свечани васкршњи програм.

Након страдања на Велики петак, на Васкрс Господ Исус Христос је васкрсао из мртвих, победио смрт и свим људима од Адама и Еве до последњег човека на земљи даровао вечни живот. Традиционалним васкршњим програмом другог дана Васкрса, Српско културно друштво Просвјета пододбор Вуковар прославља највећи хришћански празник у просторијама Српског дома у Вуковару.

– Кроз овај програм желимо да духовно и световно прославимо највећи хришћански празник Васкрс. Већ традиционално на васкршњи понедељак вуковарска публика има прилику да присуствује програму који организује СКД Просвјета пододбор Вуковар, у којем учествују удружења са подручја града Вуковара, али и околине – изјавио је председник вуковарског пододбора СКД Просвјета Миленко Живковић.

Програм је отворило Вуковарско српско певачко друштво Јавор, васкршњу беседу говорио је вероучитељ Борислав Вигњевић, рецитатори Гимназије Вуковар представили су се са пригодним рециталима, а програм је завршен песмом тамбурашког оркестра Вучедолски звуци који су наступили са вокалним солистима Милисавом Петковићем и Живојином Јергићем. Као гости на Васкршњем програму нашли су се и група Наши корени из Борова и Ђурђевак из Боботе који су се представили са традиционалном српском музиком и песмом.

– Дуги низ година се врло радо одазовемо позиву вуковарске Просвјете да учествујемо на Васкршњем програму, тако да нам ово није први пут. Вечерас се представљамо са три васкршње песме Тупан ми тупа, Оро се вије и Цвето мори Цвето – каже председница Етно ансамбла Ђурђевак Николина Нешић која најављује Летњу школу традиционалне музике у организацији ове етно групе.

– У јуну месецу у Трпињи на Пањику планирамо да одржимо Прву летњу школу традиционалне музике. Ради се о вишедневној манифестацији која је намењена ширењу свести и знања о традиционалној српској музици, у коју ће, осим чланова Етно групе Ђурђевак, бити укључени и гости из Србије који су водећи стручњаци у својим пољима. Полазници школе су сви заинтересовани грађани, првенствено деца са нашег подручја, узраста до 18 година која образовни програм полазе на српском језику и ћириличном писму, односно по моделу А. Сви полазници ће добити прилику да се поближе упознају и испробају посебности старих инструмената као што су гајде, фруле и тапан, али и да запевају песме из богате ризнице српског традиционалног репертоара – додаје Николина Нешић.

Просвјета из Вуковара и у наредном периоду вуковарској публици има у плану да припреми богате културне садржаје.

– Ближимо се месецу мају у којем планирамо да одржимо наш Скуп аудиофила у вечери винила у којем ћемо овај пут представити певача Мирослава Илића када ће наши локални извођачи и уживо извести његове песме. Следећи Скуп биће посвећен групи Атомско склониште и већ традиционално 27. и 28. маја имамо нашу ликовну колонију Боје Вуковара где ће учешће узети сликари са простора Републике ХрватскеРепублике Српске и Републике Србије, као и из Босне и Херцеговине – закључио је Живковић.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар