Анђелковић: Грешка што је 1918. српско питање рјешавано као југословенско

Важно је подсјећати на јединство Војводине са остатком Србије, али и истицати јединство српског народа у другим крајевима са Србијом, као и то да је српство интегрално повезано, истиче историчар Драгомир Анђелковић.

Он наводи да су Срби због тога што нису, као са Војводином, спровели уједињење и са другим српским крајевима, направили велику грешку коју су скупо платили.

Анђелковић је изјавио Срни да је одлука о присаједињењу Војводине Краљевини Србији 25. новембра 1918. године веома значајна јер су се Срби преко Саве и Дунава ујединили директно са Србијом, али је и подсјећање да је направљена озбиљна грешка што српско питање 1918. није рјешавано искључиво као српско, а не југословенско.

Према његовим ријечима, као што је Војводина до данас у саставу Србије, и српски простор би до данашњег дана био обједињен да је српско питање рјешавано тако што би уједињење са Србијом било не само формално, већ тај процес заокружен и сви српски крајеви преко Дрине и Црна Гора, па тек онда можда прављена југословенска конфедерација.

– Али, макар Војводина до данашњег дана постоји као део Србије, као српска северна покрајина и срећом, уз све трагедије које смо имали деведесетих година прошлог века, успели смо да одржимо и Републику Српску – рекао је Анђелковић.

Он је нагласио да је одлука о присаједињењу од великог значаја и зато што су се цијели низ срезова са српском православном већином у БиХ, као и Црна Гора, такође ујединили са Србијом прије него што је створена Југославија.

Анђелковић указује да је битно редовно се подсјећати на јединство Војводине са остатком Србије.

– Потребно је редовно истицати и јединство нашег народа у другим крајевима са Србијом, јер, као што наши противници раде на свођењу српства само на Србију и разбијање српског корпуса, ми морамо да будемо упорни на томе да је српство интегрално повезано, целовито и да обухвата крајеве и у саставу Србије и ван Србије који су историјски етнички наши – поручује Анђелковић.

Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи одржана је у Новом Саду 25. новембра 1918. године и прогласила је присаједињење тих крајева Краљевини Србији.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар