Oдржан историјско-поетски час о злочину у Корићкој јами код Билеће

Матуранти билећке Гимназије и чланови литерарне секције Средњошколског центра „Голуб Куреш“ из Билеће приредили су историјско-поетски час о злочину почињеном над мјештанима села Корита и његове околине, које су усташе 1941. године бациле у Корићку јаму.

Професор српског језика и књижевности у билећкој Гимназији Тања Бубрешко каже да су у оквиру шире наставне теме о култури сјећања и памћења дошли на идеју да слободније у ваннаставном раду истражују страдалну историју свог краја преко свједочења, поезије и прича које говоре о томе.

„Нисмо морали ићи далеко, иако су нам Пребиловци, Јасеновац и друга стратишта прва асоцијација. Нисмо хтјели да прескочимо наша страдална Корита. Невјероватно је колико омладина мало зна, а старији мало памте ако нису из тог краја или ако нису потомци страдалника“, рекла је Бубрешко, која је са ученицима припремила историјско-поетски час.

Она је истакла да су били руковођени идејом да подсјете на недужно страдале у Корићкој јами и да опомену на зло у жељи да се оно не понови.

„Ниједним нашим ставом нисмо се опредијелили за освету, него за праштање. Позвали смо на молитву за мртве и запитали се да ли можемо стварати хуманије друштво ако не вратимо дуг прошлости и слободно не проговоримо“, истакла је Бубрешко.

Она је изразила увјерење да ће ова генерација билећких матураната бити свјесна да национално опредјељење неће искључити човјекову тежњу за новим и модерним.

„Надам се да они неће рећи да је прошлост старомодна и ретроградна и да тако не можемо у Европу, већ да ће постати најљепши глас интелектуалне елите који ће имати смјелости да чува и преноси уједињене историју, књижевност, религију, љубав за свој народ, као и емпатију за све људе, стварајући тако хуманије и праведније друштво“, истакла је Бубрешко.

Она је додала да је овај историјско-поетски час увод за заједничку посјету наставника и ученика Корићкој јами.

Историјско-поетски час о теми „Култура сјећања и памћења јаме бола-Корићка јама“ приређен је у оквиру пројекта „Билећа, ријеч и слика“.

Вршилац дужности директора Основне школе „Петар Други Петровић Његош“ Зорица Пекић навела је да су у оквиру пројекта „Билећа, ријеч и слика“ до сада осликане школске просторије, а приређена је и изложба ученичких радова о теми „Стећак“.

У оквиру историјско-поетског часа ученици су говорили одломке „Јаме“ Ивана Горана Ковачића, поезију Матије Бећковића, Аћима Тодоровића, Горана Врачара, прозне записе завичајног писца Бранка Алексића, а своје стихове о теми Корићке јаме говорила је и пјесникиња Здравка Бабић.

У Корићку јаму у близини Гацка у Херцеговини, усташе су 4. и 5. јуна 1941. године бациле 134 Србина. Кости страдалих су извађене из јаме 1953. и 1956. године и похрањене у заједничку спомен-костурницу у центру села Корита.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар