Aнте Нобило: Србија има страшан аргумент за злочин на Петровачкој цести

Злочин на Петровачкој цести је назив за убиство српских избјеглица из Републике Српске Крајине, које су у колонама бежали испред хрватске војске, током акције „Олуја” августа 1995.

Авион хрватског ратног ваздухопловства испалио је смртоносне ракете 7. августа 1995. године у селу Јањила код Босанског Петровца, тада на западу Републике Српске, и тако усмртио 10 ненаоружаних цивила.

Ратни авион хрватског ратног ваздухопловства је 7. августа 1995 у 12 часова полетео са Сплитског аеродрома последњег дана акције „Олуја“. Надлетео је изнад избјегличке колоне српских цивила који су се кретали из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу. Пилоти хрватског РВ и ПВО су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци. У повратку тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо дјеце и једну дјевојку. Преко 50 цивила (највише дјеце) је тешко рањено.

Познати хрватски адвокат Aнте Нобило тврди да Србија осим права универзалне јурисдикције тј надлежности има и страшан аргумент за злочин на Петровачкој цести када је 1995 на Петровачкој цести, 20-так километара унутар териоторије Босне и Херцеговине, хрватска војна авијација напала мирну колону срспких проганика која се из Крајине повлчила према Србији.

Наиме већ 27 година Хрватска пропушта да покрене истражни и судски спор и утврди ко је из Хрватске војске директно одговоран за смрт недужних избјеглица. Ради се о једном од најстрашнијих злочин јер се ради о убиству недужног становништва које се у колони повлачио и које није војно дјеловало. Деликатност овог процеса за хрватску државу огледа се и у томе што би се могао ставити и у контекст трајног протеривања Срба из Хрватске.

Погинула су следећа лица:

Даринка (Дане) Дрча (1927), из села Бротња код Доњег Лапца

Јовица (Душан) Дрча (1989) из села Бротња код Доњег Лапца, унук Даринке Дрча

Мирјана (Милан) Дубајић (1974), из села Бротња код Доњег Лапца, унука Даринке Дрча

Мика (Петар) Ковачевић (1912), из села Беглука код Доњег Лапца

Невенка (Спасе) Рајић (1984), из Доњег Лапца

Жарко (Спасе) Рајић (1986), из Доњег Лапца

Крстан (Обрад) Вуковић (1951), рођен у Хан Колима код Бањалуке, живео у Доњем Лапцу

Дарко (Крстана) Вуковић (1982), рођен у Бихаћу, живео у Доњем Лапцу

Бранко (Стеван) Стијеља (1923), из Надина код Бенковца

Мирко (Бранка) Стијеља (1961), из Надина код Бенковца

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар