Антонијевић: Филм „Дара из Јасеновца“ биће приказан свуда у свијету

Филм „Дара из Јасеновца“ биће продат и емитован свуда у свијету, а по завршетку биоскопске дистрибуције, биће приказан и на универзитетима по Америци, изјавио је режисер Предраг Гага Антонијевић.

Антонијевић је навео да се мисија филма „Дара из Јасеновца“ не завршава Златним глобусом и Оскарима, бећ је истакао да ће Јасеновац тек бити и тема разговора и филм.

– Професор Мајкл Беренбаум који је извршни продуцент и консултант на филму већ је направио план. Биће по универзитетима у свету, Јасеновац ће бити и тема разговора и филм. Његова мисија не завршава се Златним глобусима и Оскарима, она заправо тек почиње, о овом филму ћемо слушати најмање наредних неколико година – рекао је Антонијевић за РТС.

Филм „Дара из Јасеновца“, српски кандидат за Оскара, од јуче се приказује у биоскопима у САД – у Чикагу и Мајамију, а до краја идуће недјеље приказиваће се у двадесет градова.

– Нажалост, Њујорк је затворен, Вашингтон, Лос Анђелес је затворен за филмове, биосокопи не раде. Међутим, ово је једна изузетна ситуација. Не памтим кад је неки наш филм имао тако велику дистрибуцију у САД, и не само у САД, него ће филм бити продат и приказан свуда у свијету – рекао је Антонијевић.

Чланови Америчке филмске академије гласају и ужа листа за номинацију иностраног кандидата знаће се почетком сљедеће недјеље.

– Има пуно филмова – 96 наслова, зато су и подигли број за шорт листу на 15. Раније је било 40-50-60 филмова, сад је 96. Други је и начин гласања. Морали су да поделе чланове селекционог комитета по групама за одређене филмове јер не могу сви да виде све – објаснио је Антонијевић.

Он је истакао да су аутори филма знали да постоји велики ризик са тим филмом, те изразио увјерење да се нису обрукали пред јасеновачким жртвама.

– Ријешили смо да приступ буде кроз очи те дјевојчице зато што на тај начин можеш да показујеш реалне сцене смрти и клања које се дешавају, али у исто вријеме имаш увијек гдје да побјегнеш и да почнеш да гледаш у њеним очима ту сцену, а да не гледаш ту крв која лије испред тебе све вријеме – појаснио је Антонијевић.

Он је напоменуо да је „Дара из Јасеновца“ већ учествовала на петнаестак мањих фестивала, те најавио да ће „сигурно ће ићи на неколико хиљада разних мањих фестивала широм свијета“.

Београдска премијера филма „Дара из Јасеновца“ заказана је за 22. април, а по завршетку приказивања у биоскопима, филм и истоимену серију гледаоци ће моћи да виде на Првом програму РТС-а.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар