АКТУЕЛНО:

Апел Линте Влади: Омогућити бесплатну рехабилитацију у бањама и пензионерима из Хрватске и БиХ

Поштована госпођо Брнабић,

Управни одбор Републичког фонда ПИО је на сједници одржаној 31. јануара донио одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија у здравстевним установама и бањама. Право на бесплатну рехабилитацију о трошку Фонда у трајању од 10 дана у току календарске године имају корисници чија пензија не прелази износ просјечне пензије, који немају друга лична примања и који нису користили ово право у претходне три године. Просјечна пензија у јануару је износила 37.800 динара, а примања до просјечног износа има скоро милион пензионера из свих категорија.

Тражим од Вас да се право на бесплатну рехабилитацију у здравстевним установама и бањама омогући и пензионерима који нису корисници Фонда ПИО Србије односно који су пензије стекли у Хрватској, БиХ и другим државама региона. Значајан дио пензионера који су родом са подручја Хрватске и БиХ је пријавом пребивалишта у Србији изгубило тзв. заштитни додатак и пензије им износе мизерних 3.500 – 6.000 динара или нешто више што представља понижење. Због тога се налазе у јако тешкој материјалној  ситуацији и не могу да приуште себи да сами плате рехабилитацију у здравственим установама и бањама.

Пензионери, родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО су оправдано незадовољни, огорчени и разочарани јер су и они држављани Србије. Важно је да знате да они у још већем проценту имају мале пензије и једва састављају крај с крајем.  Они своје пензије троше у Србији и савјесно испуњавају своје обавезе према држави као и остали пензионери.

Подсјећам Вас да, и поред мојих више захтјева, пензионерима родом из Хрватске, БиХ и других држава региона, који нису корисници Фонда ПИО, није током пандемије корона вируса, у четири наврата,  исплаћена једнократна новчана помоћ због чега се већ осјећају дискриминисано и одбачено. Влада треба да има једнак однос према свим пензионерима а не да прави разлику међу њима.

Очекујем Ваш одговор у што краћем временском року.

С поштовањем,

У Београду, 22. фебруар 2023. године

                                                                         Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик

                                                                                                            Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар