Линта: Србија треба далеко више да пружи помоћ Србима у Федерацији БиХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Србија треба далеко више да пружи помоћ и подршку Србима у Федерацији БиХ јер је њихов положај јако тежак и прети им тихо нестајање. Преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права. О томе свједоче бројне чињенице. У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавница, мобилне мреже, амбуланти. Путеви су веома лоши или уништени а многе порушене куће у српским селима нису обновљене.

Здравствена заштита је јако лоша јер Срби у најближу здравствену установу путују више десетина километара. Услови за школовање веома тешки јер поједина српска дјеца свакодневно путују у школу 15-20 и више километара. У школама у општини Гламоч и другим мјестима у Федерацији БиХ српска дјеца не уче српски језик и националну групу предмета. На подручју Унско-санског кантона Срби повратници имају проблем са безбједношћу због миграната. Посебан безбедносни проблем имају власници земље око мигрантског кампа који је отворен у српском селу Липа.

Због нељудских услова живота  Срби повратници су принуђени да размишљају о одласку на својих вјековних огњишта.  Федерална власт, као и кантоналне и велика већина локалних власти игноришу бројне проблеме нашег народа. Очигледно је да власти у Федерацији БиН воде политику планске дискриминације преосталих Србима с циљем њиховог потпуног нестанка.

Линта наводи да Србија треба да предузме конкретне мјере и активности везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику. Поред тога, потребно је предузети конкретне мјере и активности везано за помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства, као и отварању малих погона.

У Београду  19. фебруар 2023. године

                                                                                                                 Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар