Линта: Реис Кавазовић настоји да оправда говор мржње имама Махића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као бруталну неистину изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да кривична пријава МУП-а Републике Српске против имама Амира Махића због подстицања насиља и мржње јесте прогон на вјерској основи. Жалосна је чињеница да реис Кавазовић настоји да оправда говор мржње имама Махића који је сви чули јер постоји снимак и да од њега направи жртву.

Линта подсјећа да је Амир Махић, који је главни имам у Козарцу код Приједора, током службе на Савиндан, 27. јануара одржао скандалозан говор и изнио низ увреда на рачун Српске православне цркве и првог српског просвјетитеља, називајући Светог Саву зачетником фашизма и национализма и СПЦ сектом.  Махић је  посебно истакао да је Свети Сава био веома контроверзна личност и да је лаж да је просвјетитељ. Такође, изјавио је да је Свети Сава зачетник идеологије мржње према другоме, као и да се светосавље темељи на национализму и фашизму.

Линта истиче да свако ко покушава да тешки облик говора мржње имама Махића подведе под слободу изражавања не жели добро свом народу,  нарушава мир, толеранцију и заједнички живот и вријеђа вјерска осјећања српског народа. У питању је очигледна и недвосмислена злоупотреба слободе изражавања јер је у питању кривично дјело.

У Београду, 18. фебруар  2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар