Aпел Линте Влади: Прогнаним лицима у С. Митровици испоручити грађевински материјал

Поштована госпођо Брнабић,

У преходном периоду обратио ми се велики број прогнаних лица са подручја града Сремске Митровице који се прије више година почели да граде куће или су купили старе и трошне куће али нису имали довољно средстава да их заврше или адаптирају пошто се налазе у тешкој материјалној ситуацији. Због тога су конкурисали на Јавним позивима у Сремској Митровици за грађевински материјал 2019. и 2020. године.

По Јавном позиву за додјелу грађевинског материјала за град Сремска Митровица из 2019. Године, за који је Одлука објављена 2020. године, било је 36 лица. За првих 10 лица је материјал испоручен како је било предвиђено Уговором између Комесаријата за избеглице  и миграције  града Сремске Митровице, а остало је 26 лица испод црте.

По Јавном позиву за додјелу грађевинског материјала за град Сремска Митровица из 2020. године, за који је Одлука објављена 2021. године, на листи су укупно била 22 лица од којих је 16 лица прошло на конкурсу а шест породица је остало испод црте.

Свјетска банка је 2021. године донијела одлуку да се свим прогнаним лицима за три локалне самоуправе Сремска Митровица, Рума и Шид који су се нашли на листама, али испод црте, такође додијели помоћ у грађевинском материјалу.

На основу наведена два Јавна позива за град Сремска Митровица укупно 44 прогнаничке породице чекају више од годину да им се испоруче пакети грађевинског материјала.

Поред тога, 14 прогнаничких породица на подручју града Сремска Митровица, на основу потписаних уговора са локалном самоуправом, је добило сеоска имања током јесени прошле године али још увијек нису добили предвиђени грађевински материјал за адаптацију истих. Већина тих сеоских кућа су у лошем стању а некима и пријети да се уруши кров.

Прогнаничке породице су огорчене, незадовољне и разочаране због недопустивог кашњења у додјели пакета грађевинског материјала. Наведене породице оправдано страхују да им грађевински материјал опет неће бити испоручен прије зиме и да ни ове године неће ријешити своје стамбено питање.

Желим да Вас замолим да својим ауторитетом помогнете да се максимално убрза процедура Јавне набавке и да  прогнана лица са подручја града Сремске Митровице и општина Рума и Шид у што краћем временском року добију грађевински материјал и заврше или адаптирају своје куће.

С поштовањем,

У Београду,  22. јул 2022. године

                                                                        Предсједник Савеза Срба из региона

                                                                                             и народни посланик

                                                                                                                  Миодраг Линта

 

 

Нема коментара

Напишите коментар