Апел свим Србима да искористе своје право и попишу се у Хрватској

Поводом предстојећег пописа становништва у Хрватској Удружење Срба из Хрватске са сједиштем у Београду издају за јавност слиједеће саопштење које преносимо у цијелости:

Овогодишњи попис становништва у Хрватској почиње 13. септембра преко система е-Грађанин, односно 27. септембра класичним путем. Ово је трећи по реду попис од ратних збивања и први након уласка Хрватске у Европску унију. Попис није само од значаја за даљње друштвене и демограгске пројекције и анализе него првенствено ради остваривања појединачних права.

Да би олакшали попис институције Срба у Хрватској осмислиле су заједничку кампању Буди е-Србин!, и израдиле интернетску страницу е-Србин на којој су дата упутства за попис, а објашњено је и која сва права српске заједнице у Хрватској произлазе из службеног бројног стања. Срби су позвани да се слободно изјасне о томе што јесу, које су националности, којој вјероисповијести припадају и којим језиком говоре, без било каквих ограничења и притисака.

Удружење осуђује што је ова позитивна кампања већ наишла на отпор са стране крајње деснице, прије свега непризнате „Хрватске православне цркве“, која вуче корјене из Независне државе Хрватске, и која позива да се умјесто српског идентитета промовише категорија „Хрват – православац“.

По попису становништва прије ратних сукоба, оном из 1991. године, у Хрватској је било више од 600.000 Срба. Први послијератни попис 2001. показао је бројку од 201.600 припадника српске заједнице. Основни проблем је у томе што је број Срба у Хрватској сваке године све мањи. Од прошлог пописа из 2011. године када их је било 186.000, и доношења Закон о пребивалишту према којем их је избрисано око 70.000, што значи да ће их на овом попису бити знатно мање.

Удружење овим путем упућује апел свим оним Србима који сада живе изван Хрватске, а који имају право према хрватском Закону о попису становништва, кућанства и станова од 3. априла 2021. године, да искористе своје право и да се попишу како би бар донекле исправили неправду која нам је учињена најприје нашим прогоном, а онда и одузимањем пребивалишта и губљењем свих права која из тога произлазе.

Удружење се нада да ће се без обзира на број припадника националних мањина који покаже предстојећи попис, у Хрватској смањивати анимозитет према другачијима, и да ће коначно као чланица Европске уније на богаство различитости почети гледати као на своју предност.

Генерални секретар Удружења
Милојко Будимир, проф.
Извор: Banija online
Нема коментара

Напишите коментар