“Апотеоза српским гуслама“ промовисана у Матици српској

У Матици српској у Новом Саду је 27.06.2022. године промовисана књига “Апотеоза српским гуслама“ Дејана Томића који је у својим књигама најтемељније приказао однос музичких инструмената и књижевности код Срба. Књига која је пред нама представља наставак монографије “Апотеоза српским гуслама“ која је, као издавачки подухват, награђена на Сајму књига у Београду 2016. године. Најновија књига Дејана Томића објављена је уз подршку Издавачке куће “Прометеј“ и Књижевне задруге Српског националног вијећа из Подгорице.

Дејан Томић се одувек бавио сакупљањем и приређивањем расутог српског књижевног и музичког блага и све је то сабрао у својим књигама. Према рецезенту књиге Будимиру Дубаку, широка је лепеза интересовања Дејана Томића у области српске уметничке баштине од народне књижевности до ауторске поезије и истраживања односа између литературе, ликовне уметности и музике у српској традицији. “Посебно је драгоцен његов допринос сагледавању значаја и улоге музичких инструмената у нашој култури и историји“, истиче Дубак у својој рецензији.

Дејан Томић је у својим делима посебно истакао значај гусала, које дају посебан печат нашој култури. Његова оријентација је трагање за друштвеном улогом народних музичких инструмената и поред гусала, објавио је укупно 30 књига међу којима су и књиге о тамбури, гајдама и труби:

  • Моја жеља је била да укажем на друштвену улогу музичких инструмената, нарочито гусала о којима су писали сви учени Срби и указивали да су гусле сачувале српску културу у тешким историјским временима. О српским гуслама говорио је Свети Николај Велимировић који каже да је “српски народ био без свеучилишта и библиотеке, читавих 500 година, свештеници су били једини писмени људи, памћење је било једина бибилиотека, слепи гуслари једини историчари, Бог једини пријатељ утешитељ.“ Исидора Секулић, прва жена члан Српске акадмије наука и уметности о гуслама је написала: “Гусларима хвала што су гусле умели сачувати и поштовати, а уз то гусларима вечни помен у народу што су нам створили нови живот и златну слободу.“

У својој првој књизи о гуслама аутор Дејан Томић цитирао је 63 страна аутора који су посветили пажњу гуслама, а у другој је споменут 21 страни аутор. Тај број цитата је доказ интересовања за гусле најпознатијих имена из светске науке и књижевности. Такође, професор Миодраг Лалевић, етнолог и филолог анализирајући гусле говори да су оне имале “натрпиродну моћ за лечење бола и непреболних рана“. Професор Влајко Влаховић у својој књизи запажа да дете одрасло у дому где су се неговале гусле и народна песма било је снабдевено обичним знањем свега из свега онога што му је за живот било потребно. Међу поштоваоцима гусала су жене, а у другој књизи аутор је представио 71 жена гусларки из 18, 19. и 20. века међу којима су слепа Живана, Јеца гусларка, Олга Ковачевић, Стеванија Драгаш, Мирјану Масловавић, Мара Чекић, Иконија Четковић, Вукосава Чубровић и друге.

Председник Српског националног вијећа из Подгорице Момчило Вуксановић истакао је значај издавања књига у оквиру Књижевне задруге Подгорице које чувају од заборава историју и културу српског народа како у Републици Србији, тако и у Црној Гори.

Зоран Колунџија, директор Издавачке куће “Прометеј“ истакао значај повезивања Срба у свим деловима региона и света. Додао је да су дела Дејана Томића заступљена у ИК “Прометеј“ и да имају националну врендост:

  • Драго ми је да сам учестовао у једном овако вредном националном пројекту, задивљујући је садржај који је Дејан успео да пронађе и стави у другу књигу и то све укупно сведочи о нашем огромном народном наслеђу, које треба неговати и чувати.

Након беседе глумице Иване Жигон, поштоваоци гусала су могли да уживају у музичком наступу гусларке Бојане Пековић.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар