Ивањска ватра поново гори у Даљу

Наставља се традиција прескакања ивањске ватре. Вече уочи Ивањдана одржан је Културно-уметнички програм, дељена бесплатна храна, а људи су се дружили на отвореном. Обележавање Ивањдана један је од најомиљенијих летњих догађаја у општини Ердут.

Данас православни верници прослављају празник Рођења светог Јована Крститеља. Овај празник у народу познат као Ивањдан за себе веже многе обичаје, а један је посебно атрактиван и представља традицију коју у Даљу поштују и воле. Вече уочи Ивањдана запалиле би се ватре у многим улицама, а затим би пламен прескакали младићи који би на тај начин доказали своју храброст и спретност. Данас, за разлику од прошлих времена, нема пламена у свакој улици, зато се пали једна ватра, а прескакање ивањске ватре је обичај толико популаран да је прерастао у манифестацију. Ивањско вече су, након двогодишње паузе, организовали Српско културно друштво „Просвјета“ и Самостална демократска српска странка. Циљ је очувати православни обичај који, између осталог, подразумева дружење и забаву.

– Пре десетак година уз помоћ даљске Просвјете и Драгољуба Оцића -Труље кренули смо са организацијом ове манифестације, које нажалост није било последње две године. Размишљали смо како да је обогатимо и садржајно испунимо. Поред традиционалног прескакања ивањске ватре имамо и културно – уметнички програм. Дан после почиње и Петровдански турнир улица што је такође у овом делу Даља којег називамо Прекојама обичај дуги низ година – објашњава начелник општине Ердут Југослав Весић.

Обезбеђена бесплатна храна, пиће и забава

На Игралишту малих спортова које се налази у близини Фудбалског клуба Раднички поново је 6. јула запаљена ивањска ватра око које се окупио велики број народа. Манифестација је то која је обогатила летњи период у Даљу, а пре традиционалног прескакања пламена за лепу атмосферу побринули су се фолклораши. Наступали су домаћини КУД „Бранко Радичевић“ и пријатељи из суседног Бијелог Брда СКУД „Јован Јовановић Змај“ .

– Вечерас се на отвореном простору окупио велики број људи и деце. Ово је обичај који је прерастао у манифестацију и мислим да је ово даљски бренд. Желимо да се људи окупе и мало опусте после тешког периода, делићемо храну и пиће за све, уз музику и наступе наших КУД-ова надам се да ће људи угодно да проведу ово вече – рекао је председник СКД Просвјете Даљ Стеван Бабић.

„Оном који успешно прескочи ватру година ће до идућег Ивањдана бити успешна и плодна“

Програм је водио и за безбедност се побринуо велики заљубљеник у традицију и народне обичаје свог родног места Драгољуб Оцић –Труљо.

– Ми само настављамо традицију наших предака. Знам да су после Другог светског рата наши православни оци дан пре Ивањдана палили ивањске ватре по улицама. Ми то поштујемо и настојимо тај обичај да пренесемо на млађе како би га сачували. Сам догађај је уписан у нашу књигу збивања СКД Просвјете и ми на тај начин покушавамо да одржимо традиционалне обичаје, јер ако човек изгуби обичаје и веру онда мора поново да се пење на грану. Питање је да ли би нас та грана издржала – каже Трулјо који објашњава да се ватра прескаче јер по предању оном који успешно прескочи ватру година ће до идућег Ивањдана бити успешна и плодна.

– Док сам могао прескакао сам и ја ватру, то је адреналински догађај али и мало доказивање пред девојкама у чему има чак и романтике. Мало опрљиш коју длачицу и то је то. Сећам се само једног инцидента када су се скакачи сударили и зато данас у организацији јако пазимо на редослед прескакања, припремљена је вода коју сам из Дунава довезао у бурадима. Ватру може да прескаче ко год жели, а поклон бонове добиће сви који буду прескакали – додаје Драголјуб Оцић- Трулјо.

Атрактивни скокови изведени без страха

Ивањску ватру прескакало је десетак дечака који се нису плашили огромног пламена и зато су на одушевљење публике кроз пламен пролазили веома спретно. Било је ту веома атрактивних скокова покоји салто, спирала и разне вратоломије. Сви су проглашени победницима, а на новинарско питање ко је најбољи сви су у глас изговорили – Лука.

– Нешто сам и смишљао нешто је било и спонтано. Ово ми је други пут да скачем, први пут имао сам страх али вечерас нисам. Ватра те не опече, потребно је само да се довољно поквасиш и онда ништа не осетиш – објашњава нам Лука Ивановски, а његови храбри другари додају да страха није било само адреналина и забаве.

– Ово нам је једини дан у години када ватру можемо да прескачемо и зато дајем све од себе. Искуство је одлично, много је адреналина – каже Иван Бачић, док његов другар Немања Чалошевић каже да наставља традицију о којој је слушао од свог тате.

– Мени је вечерас било супер, неко сам се време припремао за ове скокове, а знам да је мој тата исто прескакао ватру, за деду нисам сигуран.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар