АКТУЕЛНО:

Банијци у селу Раковица представили своју баштину

У селу Раковица Завичајно удружење Банијаца потомака и пријатеља Баније организовало је културно-умјетничко вече као и ревију банијских ношњи.


Овом приликом се обратио члан Управног одбора Ђуро Богдановић, јер је предсједник Удружења Мирослав Ковјанић због здравствених разлога био одустан.

– Захваљујем се општини Вождовац која нам је финансијски помогла да овај пројекат реализујемо. Захваљујемо се и мјесној заједници Раковица, предсједнику Савјета МЗ Горану Вујићу, као и Љиљани Накић – рекао је Ђуро Богдановић и овом приликом поздравио и предсједника Скупштине Удружења Душан Богићевића и књижевника Симу Шуицу.


Богдановић је свима пожелио угодно вече и да овај догађај прерасте у традицију.


Наступили су подмладак, фолклорна секција Завичајног удружења Банијаца, мушка и женска пјевачка група, и КУД Радост из Раковице, хармонику је свирао Радомир Вејновић.

Након игре и пјесме услиједила је ревија народних ношњи са Баније коју је водила Даница Богдановић која је већину ношњи сама сашила.

– Примијетили сте да дјевојчице из фолклорне секције имају прегаче. Прегача је основни дио банијске ношње. Прегача коју ја носим је стара 90 година сашила ју је моја бака из Мајских Пољана те је стога са радошћу носим.


Богдановићева је представила још неке занимље дијелове ношње, као што су ткане торбе код чланица женске пјевачке групе, или кожни ћемери које су носили чланови мушке пјевачке групе.

– Ћемери имају неколико намјена, могу у њима да чувају документе, новац, оно што је најбитније помагали су и током тешког физичког рада јер су чували стомачне мишиће. Код баниjске ношње превладава црна и бијела боја.

Најзабавнији дио програма је био игроказ гдје су чланови удружења на духовит и забаван начин приказали банијско прело и перушање кукуруза.


Све вријеме програма посјетиоси су могли да погледају и етно-изложбу на којој су били изложени ручни радови и неки предмети и алати који су се користили на Банији.

Кроз цео програм публику је водила Мира Јанузовић, поред тога је и играла и пјевала.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар