ПРОМОВИСАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ЧИКО, ЈА САМ ЖИВ НЕМОЈ ДА МЕ УБИЈЕШ…“

У Центру за културу Трново вечерас је премијерно приказан документарни филм „Чико, ја сам жив немој да ме убијеш…“ аутора Гвоздена Шарца у продукцији Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/, заснован на свједочењима о стравичном страдању српских цивила у селу Ледићи.

Шарац је изјавиo новинарима да је природно да премијера документарног филма о злочину над цивилима у Ледићима 3. јуна 1992. године буде управо у Трнову и то у дану када се обиљежава слава града Источног Сарајева – Свети Петар Дабробосански, чије кости су разасуте по крашким јамама по Велебиту, као што је био случај са костима страдалаих Срба у врлетима Трескавице.

„Јецаји које сам чуо у сали током пројекције и мук на крају филма говори ми да смо остварили циљ. Направили смо филм који ће бити истинито свједочанство. Лични мотив да урадим филм је што је створен неприхватљив и нетачан наратив да су Срби лоши момци у региону и да над њима нису чињени злочини“, рекао је Шарац.

Филм, према ријечима аутора, у документарно-играном формату показује не само да су чињени злочини над Србима него и да су они живјели ту и да је то њихова вијековна земља, те да су због тога сада у малом броју на том простору.

„Вјерујем да ће омладина која је била вечерас овдје у Центру за културу у Трнову понијети сазнање о страшном злочину њихових комшија према родбини, али и поруку Драгана Васића који је имао толико снаге да у филму каже да опрашта онима који су у њега пуцали“, рекао је Шарац и захвалио колегама са РТРС-а који су помогли да ово филмско остварење угледа свјетлост дана.

Шарац је додао да планира да филм „Чико, ја сам жив немој да ме убијеш…“ буде преведен на руски и енглески језик како би људи у Европи чули истину.

Филм је добио назив по потресном свједочењу Драгана Васића, који је имао 11 година у вријеме када је у злочиначком походу комшија муслимана убијено десет чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је бројала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Васић је рекао да је вечершњу промоцију емотивно доживио и да је мислио да ће напустити салу.

„Након 30 година препричавања ово сам вечерас најемотивније преживио. Тешко је све ово што се преживјело, тешко је мојим родитељима, родбини побијених. Посебно је тешко што у овој земљи у којој нас тјерају да живимо заједно нико не признаје српске жртве. Понашају се једноставно као да нисмо битни и да се морало догодити, а свакодневно се Срби са друге стране показују као злочинци и неко ко треба да пати“, рекао је Васић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је новинарима након филма да је Драган Васић, тада дијете, данас човјек, свједочио о злочину али и људскости оних који су представљали народ који је у том злочину био безуман, али и онима који су га спасили, излијечили и размијенили.

„За Суд БиХ се ништа није догодило – нико није крив и нико није убио дијете од 18 мјесеци- нека им је на част. Нико није убио 11 Тешановића у марту 2021. године пред Судом БиХ. Свједочили смо премијери филма која говори о страдању Срба у Ледићима“, указао је Ћосић.

Он нагласио да ће Источно Сарајево напредовати док год је потомака Срба из Ледића, због чега треба и даље јачати и градити Републику Српску али и не заборавити у потпуности нанесено зло, али ни доброту оних људи који су спасили Драгана Васића.

„Заборавићемо зло, али не до краја. Заборавићемо зло због нас самих, што каже наша изрека: `Не може бити мојих душмана толико колико им ја могу опростити`. А то је данас порука Драгана Васића и породица страдалих. Они који би требали да дају правду и ставимо тачку на све што је лоше у протеклих стотину година на овим просторима опет су погријешили“, додао је Ћосић.

Предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Бранко Короман изјавио је да се злочини над Србима не смију заборавити и морају се документовати напомињући да је 4.100 људи погинуло за слободу српског народа на подручју Сарајевско-романијске регије.

„Наша дужност је да документујемо и тражимо истину за све невино страдале Србе са овог подручја. Али у свом јаду и злочину има појединаца из тзв. Армије БиХ који је помогао Драгану Васићу, спасио га и излијечио, што даје трачак наде да можемо градити будућност у овој држави и да има људи који ће разумијети српску муку и патњу“, додао је Короман.

Начелник Трнова Драган Гаговић је указао да Ледићи, нажалост, нису били једино стратиште Срба на подручју општине Трново јер су се слични злочини дешавали и у Пресјеници, Тошићима и Широкарима.

„Добро је да су породице страдалих спремне да опросте, али не и да забораве. Тешко је када дијете од 18 мјесеци и бака од 92 године страдају на овакав начин. Највећи проблем је што нико није одговарао, а морао је. Друга страна ово вјешто крије. Ово је животна прича коју треба преносити на генерације. Неће никада доћи до истинског помирења док год Бошњаци не кажу да су и они чинили злочине и да злочинци треба да одговаорају“, додао је Гаговић.

Играно-документарни филм „Чико, ја сам жив немој да ме убијеш…“ биће представљен сутра у Културном центру Источно Ново Сарајево у 20.00 часова, а планирано је да буде приказан и на Фестивалу у Сремским Карловцима као и Фестивалу „Први кадар“ у Источном Срајеву.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар