Банијци у Суботици прославили славу Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Завичајно удружење Банија Суботица обиљежило је у ресторану Мадера крсну славу Рођење Пресвете Богородице,  Мала Госпојина. Свечаном обреду сјечења славског колача присуствовали су бројни Банијци из Суботице и из околних мјеста, као и пријатељи из других завичајних удружења и клубова из Пачира, Бајмока, Бачке Тополе, Суботице, Фекетића (Личани, Славонци, Далматинци, Кордунаши, Врбљанци, Република Српска, Срби из Црне Горе…), као и Руско-српско друштво.

Славски колач пресјекао је свештеник Драган Стокин. Послије освештавања славског жита отац Драган Стокин је истакао значај оваквих окупљања, и очувања традиције и вјере.

Овогодишњи кум крсне славе био је предсједник Удружења Банија Чедо Пађен. Кумства се за сљедећу славу прихватио Жељко Зинаја за кога је Чедо Пађен нагласио да је честит човјек.

Пађен је нагласио како му је била изузетна част и одговорност прихватити се кумства, и пожелио свима угодну вечер.

– Нашим активностима и окупљањима чувамо сјећање на родни крај, на нашу Банију коју сви истински носимо у срцу.

Слави су присуствовали многобројни гости из покрајинце и градске управе, гошће из Глине Љиља Варга и Бранкица Маџарев, које су од свих присутних гостију у свечаној сали ресторана громогласно поздрављене дуготрајним аплаузом.

Како нам је рекао Жељко Тинтор предсједник Управног одбора Удружења срце им је пуно када се за славу окупи велики број Банијаца и пријатеља Баније.

Дружење уз храну, пјесму Су бенда и коло се наставило до раних јутарњих часова.

Жељко Тинтор је овом приликом најавио Фестивал завичајних пјесама који ће се одржати 14.12. у Хали спортова у Суботици, као и нешто ранији обилазак манастира.

– Организовали смо поклоничко путовање од 18. до 20. октобра, у манастире Црна река гдје ћемо присуствовати литургији, Сопоћани, Ђурђеви ступови, Петрова црква, Студеница гдје ћемо преноћити и присуствовати литургији – рекао је Тинтор и додао да послије Студенице иду у Жичу, Љубостињу, Манасију и Раваницу.

Пријаве су у току.

Текст: Драгана Бокун

Фото: Жељко Тинтор

Нема коментара

Напишите коментар