Бања Русанда код Зрењанина – Добро се добрим враћа

Бања Русанда је данас Специјална болница за рехабилитацију и представља једну од значајних установа тог типа. Бања се налази на обали највећег сланог језера у Србији – Русанде – код Зрењанина, тачније близу насеља Меленци.

А све је почело давне 1877. године када је на иницијативу мјесног пароха СПЦ Бибића Ана Кљајић оснива Фонд за изградњу Бање . А све у спомен два рано умрла сина и мужа . Већ слиједеће године Бања је почела да ради што казује текст на плочи “ Болном човечанству , а у корист Српске православне цркве Меленачке 1878 године Јосиф и Ана Кљајић “.

Она постаје и прва управитељка до своје смрти 1883 године .

Фонд је и даље функционисао до Другог свјетског рата када се врши национализација и Бање . И тиме Ана и њено хумано дјело одлази у заборав . И као да је то и предвидјела она у свом Основном писму тражи :
3. Da se moja grobnica kao i ograda u redu održava.
4. Da mi se svake godine na Uspenije Sv. Ane (25.VII./7.VIII) kao na moj imendan ima davati parastos, na kojem imaju bogoslužiti svi ovdašnji sveštenici uz nagradu dostojne moje zaklade i moje uspomene.

Тачку 4 смо испунили баш како је жељела први пут за последњих 80 година . Сада остаје још тачка 3 да се уреди споменик и ограда који су у јако лошем стању .

И коначно ПОЗИВАМ све оне Крајишнике који су били на рехабилитацији и лијечењу у Бањи Русанда да својим прилогом учествују у обнови споменика и ограде .

То је најмање што можемо и морамо да учинимо у знак захвалности према дјелу Ане Кљајић .У

Кикинди, 29. август 2022. године

Милинко Арсенов

Нема коментара

Напишите коментар