Бањалука: Премијерно приказан филм „Генерал Дража Михаиловић“

У Културном центру Бански двор у Бањалуци приказан је документарни филм Милосава Самарџића о команданту Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Дражи Михаиловићу. Аутор је грађу за филм прикупљао 30 година у архивима Србије, Њемачке и Сједињених Америчких Држава.

Двочасовни документарни филм “Генерал Дража Михаиловић” садржи један од одговора на питање зашто су Западни савезници 43. изневјерили Равногорски покрет и успоставили сарадњу са Комунистичком партијом Југославије. Према ријечима аутора Милосава Самарџића, рјешењу те недоумице претходио је његов истраживачки рад дуг три деценије.

– Бирали смо најексклузивније податке, архивске филмове, документа и фотографије. Људи су много изненађени садржајем. Мислим на оне који су гледали само конвенционалан програм – изјавио је Самарџић.

Приказивање филма у Бањалуци, организовало је Српско сабрање Баштионик. Његов предсједник Предраг Адамовић каже да им није циљ да наметну своју верзију приче о генералу Михаиловићу, него да што више људи напусти предубјеђења, наметнута комунистичком идеологијом.

– Жеља нам је била да приказивањем овог филма широј јавности прикажемо једну истину о херојству, савезништву и части Југословенске војске у Отаџбини и генерала Михаиловића – рекао је Адамовић.

Основ филма “Генерал Дража Михаиловић” чине историјска грађа из војног архива у Београду и скупоцјени документи из архива у Фрајбургу и Вашингтону које су откупили српски исељеници.

Преузето са: iskra.co

Нема коментара

Напишите коментар