Басташић: Покољ да буде одредница за злочин геноцида над Србима у НДХ

Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић изјавио је данас Срни да најшира друштвена и стручна заједница треба да усвоји Покољ као терминолошку одредницу за злочин геноцида који је над православним Србима починила Независна Држава Хрватска /НДХ/, што би био значајан искорак на пољу културе сјећања и памћења.

„Желећи да истакне важност овог питања, Скупштина удружења `Јадовно 1941.` одлучила је да злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог свјетског рата од НДХ буде именован као Покољ“, рекао је Басташић.

Он је подсјетио да се до сада институције српског народа, научна и стручна јавност, као и српско друштво у цјелини, нису терминолошки одредили према злочину геноцида који је НДХ починила над православним Србима, што је велики пропуст.

„Док је геноцид над Јеврејима именован и планетарно познат као Холокауст или Шоа, а геноцид над Ромима већ деценијама познат као Порајмос, геноцид над српским народом до данас није имао препознатљиву и ексклузивну терминолошку одредницу. С тим у вези, донесена је и одлука да се овај назив користи и промовише у писаним, говорним и другим врстама комуникације у јавном простору јер нешто што нема назив као да се никада није догодило“, истакао је Басташић.Скупштина Удружења „Јадовно 1941.“ одлучила је раније да злочин геноцида над православним Србима који је починила НДХ именује као Покољ.

На Скупштини је речено да је Покољ назив за систематски државни злочин геноцида који је над православним Србима током Другог свјетског рата починила НДХ на цијелој њеној територији.

Покољем је обухваћено више од милион Срба који су прије 1941. године живјели на подручју које је покривала НДХ.

Законским одредбама које су донијели поглавник НДХ, државна министарства и Главни усташки Стан, сви органи извршне и судске власти у НДХ били су укључени у Покољ.

Покољ, геноцид над православним Србима, укључивао је економски терор и конфискацију имовине у приватном власништву, ограничавање кретања и гетоизацију, организацију и спровођење појединачних, групних и масовних убијања, депортацију у концентрационе логоре, присилни прелазак у католичку вјеру и протјеривање на подручје окупиране Србије.

Преузето са: jadovno.com
Извор: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар