АКТУЕЛНО:

„Бећировић шаље поруке мржње према Србима; Потврђује да у БиХ не постоји суживот“

Из Републике Српске оштра реаговања на изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Денис Бећировића. Сматрају да су његове изјаве поводом 6. априла, Дана града Сарајева срамне, те да поново шаље поруке мржње према Србима, чиме показује нетолеранцију и потврђује да у БиХ не постоји суживот.
Наиме, бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић данас је рекао да је 6. априла 1945. године Сарајево ослобођено од фашизма, а да је 5. и 6. априла 1992. године, почела „опсада града“, те оцијенио да се „злотвори од 1992. до 1996. не разликују суштински од злотвора из Другог свјетског рата“.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић сматра да је једини зликовац на политичкој сцени Бећировић, а да су сарајевски Срби мучени и убијани у том граду, те протјерани са вјековних огњишта.

– Зликовци су у његовом острашћеном и мозгу пуном мржње – изјавила је Вулићева.

Она је навела да би Бећировић, када би знао да се понаша на тој функцији, уважавао све народе и позивао на мир, суживот, поштовање и толеранцију. Поручила је Бећировићу да је за њега парламент максимум у политичкој каријери, јер за све друго, како каже, није дорастао.

Бећировић је показао право лице искомплексиране незналице, човјека сукоба и лоших намјера, изјавом којом изједначава припаднике српског народа са фашистима, нацистима и усташама, рекла је Срни делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Истакла је да је Бећировић изједначио Србе, актере грађанског рата у БиХ током деведесетих година прошлог вијека, са идеологијама и војскама које су током Другог свјетског рата починиле најстрашније злочине које је људски род видио.

Бурсаћева је истакла да овом изјавом Бећировић показује да је учесник једног ширег фронта који има за циљ релативизацију догађаја из Другог свјетског рата ради брисања јасних граница између оних који су то зло започели и водили и оних који су били жртве и ослободиоци, како би се, нажалост, такве искривљене квази-чињенице употребљавале у дневно-политичке сврхе, али и да не прихвата истину из наше непосредне прошлости.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да Бећировић поново шаље поруке мржње према Србима, чиме показује нетолеранцију и потврђује да у БиХ не постоји суживот.

Којић је нагласио да такве тврдње не одражавају реално стање, будући да су Срби били окосница антифашистичке борбе и поднијели највећу жртву од 1941. до 1945. године, али и били страдалници у посљедњем рату у БиХ.

– Слање таквих веома ружних порука не се може сматрати никако другачије него чином провокације и мржње према Републици Српској и комплетном српском народу – нагласио је Којић.

Он је навео да понашање Бећировића, али и комплетне бошњачке политичке структуре показује да они на све начине покушавају да отјерају Србе из БиХ.

Бећировић користи сваки спорни датум да вријеђа српски народ и прекраја историју, као и сви његови претходници на тој функцији, што није пут ка помирењу, изјавила је Срни Мира Пекић, посланик Клуба посланика СДС-ПДП-За правду и ред у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

– На мјесту члана Предсједништва БиХ, кад је у питању однос Бошњака према Србима, нема разлике између Бећировића и Изетбеговића – рекла је Пекићева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић позвао је Бећировића да са позиције на којој се налази уради нешто корисно за свој народ, а не да и даље сања фундаменталистички сан својих претходника из деведесетих година прошлог вијека, који је свима у БиХ направио пакао од живота.

– Тај пакао на својој кожи су најбоље осјетили Срби Сарајева којих у том граду, иако су га генерацијама стварали, данас има само у траговима – изјавио је Срни Ћосић.

Извор: РТРС/СРНА

Нема коментара

Напишите коментар