Радановић: Испитати околности смрти српског повратника у Калесију

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић апеловао је на Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона да започне истрагу о расвјетљавању начина на који је настрадао Србин Радивоје Стојановић /66/, повратник у село Зоље у општини Калесија.

Радановић је истакао да је Одбор добио информацију од представника Српске православне цркве да је на подручју Калесије настрадао под још неразјашњеним околностима Србин повратник, чије је тијело синоћ пронађено неких 100 метара од магистралног пута који води према Тузли.

– Тијело је пронађено поред куће његове тетке и, према информацијама које смо добили, Управа криминалистичке полиције МУП-а Тузланског кантона је преузела истрагу и то је заведено као кривично дјело – рекао је Радановић Срни.

Он је истакао да се претпоставља да је Стојановић преминуо од задобијених повреда, али да још нема информација како је до тога дошло.

– Постоји могућност да га је неко ударио аутом, па након тога тијело довезао до куће његове тетке, гдје је и пронађен. Остаје нејасно како је дошло до смрти – истакао је Радановић.

Он је навео да је у селу Зоље, општина Калесија, прије рата било око 20 до 30 домаћинстава, у којем је 1991. године живјело 548 Срба, а тренутно је ту неколико повратника, међу којима је био настрадали Стојановић.

Стојановић је био ратни војни инвалид, живио је сам, али је често ишао код тетке у друго село.

– Према Анексу седам Дејтонског споразума власти на територији свих кантона су у обавези да заштите повратнике и да предузму све радње како би им учинили живот безбједним. Апелујем на све институције, полицијске агенције на територији ФБиХ да спроведу истрагу с циљем расвјетљавања тог кривичног дјела – рекао је Радановић.

Према његовим ријечима, тијело Стојановића се налази у Клиничком центру Тузла, гдје би требало да буде обављена обдукција.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар