АКТУЕЛНО:

Бећковићу уручена „Просвјетина“ Светосавска повеља

Светосавска повеља Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Београда данас је уручена академику Матији Бећковићу.

Повељу лауреату уручио је предсједник београдског СПКД „Просвјета“ Милимир Мучибабић, истакавши да се Бећковићева поезија у овим превирућим временима јавља као охрабрење и путоказ.

– У његовој ријечи и стиху у чудесној хармонији обитавају онтологија и гносеологија, етика и естетика – рекао је Мучибабић.

Он је подсјетио да је Бећковић од шездесетих година прошлог вијека у центру пажње књижевне јавности, те да се сврстава у ред водећих личности српског књижевног живота и српске културе.

– Највећи је живи српски пјесник. Код њега се може примијенити она Андрићева – „песнику и његовом делу време не може ништа“ –  рекао је Мучибабић.

Захваливши за признање, Бећковић је рекао да га је СПКД „Просвјета“ пречастило када га је, како је навео, поред толико заслужнијих, придружило досадашњим добитницима Светосавске повеље.

Он је рекао и да је та повеља највише признање које додјељује славно српско просвјетно и културно друштво.

– Придружили су ме листи дугој 120 година чланова друштва `Просвјета`, које је своју славу и славу нашега народа пронијело по цијелом свијету“, рекао је Бећковић.

Он је подсјетио да су првих 35 школованих Срба основали то друштво да брине о ђацима који су се школовали по свијету.

Бећковић је добитник многих књижевних и републичких награда /Октобарске, „Милан Ракић“, Седмојулске, Змајеве, „Дисово пролеће“, Вукове, „Душко Трифуновић“, „Винаверовог венца“, Његошеве, „Димитрије Митриновић“…/, а носилац је и Ордена белог орла.

Уручењу награде присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар