Беломанастирци осетили дашак викторијанске ере

Удружење Коло српских сестара „Света Јелена Дечанска“ из Белог Манастира организовало је 1. марта изложбу уникатних дамских сунцобрана и лепеза некадашње Беломанастирке Душке Марчете.

Изложба под насловом „Нити које нас спајају“, која је одржана је у Етнолошком центру барањске баштине у Белом Манастиру, била је поприлично добро посећена имајући у виду да културни догађаји у једином барањском граду нису за ширу публику. Дамски сунцобрани и лепезе одувек су били симболи аристократије, краљевства и царства, симболи везе између неба и земље, због чега свака модно освешћена жена поседује неколико сунцобрана и лепеза различитих боја, дезена и стилова. Од давних дана, а посебно у доба викторијанске ере, даме су њиме штитиле своје тело и нежну пут, и били су апсолутна потреба.

Дамски сунцобрани и лепезе, који су били изложени на изложби, а које је на изложбу донео син ауторке Душке Марчете, специфични су по дебљини штапа и дужини ручке док је покров исључиво од природних влакана памука, лана и свиле. О квалитети и традицији израде дамских сунцобрана и лепеза ауторке, која их израђује више од 45 година, сведоче многобројна домаћа и међународна признања које је освојила, а која су се такође могла видети на изложби. Неки од њених сунцобрана и лепеза, како су споменули организатори изложбе, данас се налазе и у далекој и топлој Африци.

Дашак споменутих „нити које нас спајају“ сјајно се поклопио с првим мартовским даном, и месецом у којем се обележава Међународни дан жена, али нажалост локалних дама изложба није била продајног карактера него по принципу „гледај и не дирај“.

Вест преузета са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар