Отворена изложба „Стигла Корпусна…“ у Дому Војске Србије

Изложба „Стигла Корпусна…“, која представља јединствен приказ ратног живота и рада 1. Батаљона војне полиције 1. Крајишког корпуса Војске Републике Српске представљена је публици 13. марта у Малој галерији Дома Војске Србије.

Изложбу „Стигла корпусна“ организује Удружење грађана „Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске“, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица и Министарством одбране Републике Србије.

Изложба садржи фотографије настале од 1991. године до 1995. које хронолошки прате развој и пут 1. Батаљона војне полиције. Поред фотографија садржи и мноштво материјалних ствари, као што су одликовања, ратне трофеје, борбену опрему…

Изложба „Стигла Корпусна…“ до сада је приказана у Културном центру Бански Двор у Бањалуци 2018. године, Завичајном музеју у Градишци 2019, те у Средњошколском центру „Никола Тесла“ у Броду.

Ова јединица је имала 400 припадника, од њих је 69 положило своје животе током ратних операција, у просјеку су то младићи од 24 године. Статистички приказано, сваки војник је рањен у просјеку 1,7 пута.

Због свега учињеног на стварању и одбрани Републике Српске сам 1. Батаљон војне полиције 1.КК је једини батаљон који је указом предсједника Републике Српске одликован два пута: Орденом Немањића и Медаљом Петра Мркоњића.

Реализација ове изложбе је само увод у филм о коридору живота ауторке Слађане Зарић, чије снимање је у току.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар