БЕОГРАД, 20. СЕПТЕМБАР 2023. ГОДИНЕ: Почињу „Дани Српске у Србији“

  • Свечано отварање једанаесте манифестације „Дани Српске у Србији“ коју организује Представништво Републике Српске у Србији биће 20. септембра у 20 сати у Народном позоришту у Београду уз директан пренос Радио телевизије Републике Српске.

У Београду, на Универзитету уметности, Факултет драмских уметности у 13 часова је пројекција филмови студената Академије умјетности у Бањој Луци подржаних од стране Аудио-визуелног центра Републике Српске: „Guguto Memeto“, „Очевина”, „Кад заборавиш јули” и „Дом културе”. Пројекцији ће присуствовати Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, Мирјана Николић, ректор Универзитета уметности Београд, Драгана Пурковић Мацан, декан Академије умјетноси Бања Лука и Ања Илић, в.д. директор Аудио-визуелног центра Републике Српске.

У Новом Саду у 18 часова у Огранку Српске академије наука и уметности у Новом Саду, Академија наука и умјетности Републике Српске представиће Енциклопедију Републике Српске, говоре: академици Рајко Кузмановић и Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС-а. Промоцији ће присуствовати Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и проф. др Зораном Милошевићем, покрајинским секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Пре тога у Новом Саду, у 15.30 часова у Покрајинској влади, Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији имаће састанак са проф. др Зораном Милошевићем, покрајинским секретаром за високо образовање и научноистраживачку делатност и Драганом Милошевић, покрајинским секретарим за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а у 16.45 часова делегацију Републике Српске коју чине Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС, академик Драго Бранковић, генерални секретар АНУРС и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Градској кући примиће Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада.

Програм у Новом Саду се завршава у Културном центру Нови Сад у великој сали, Католичка порта 5, у 20 часова Градско позориште Градишка играће представу „Миропомазани“. Текст: Зоран Тодоровић, редитеља: Слободана Перишића. Играју: Александар Стојковић, Сњежана Мишић, Павле Павић, Божана Кукило, Адмир Мешић, Исидора Радуловић и Бојан Колопић.

У четвртак у Крагујевцу у Књажевско-српском театару у 20 часова Културна сцена „Мале ствари“ из Требиња преставиће се монодрамом „Јефимија, Јелена Мрњавчевић“. Текст: Звонимира Костића, редитељ: Жељко Милошевић, а драматург: Александара Васиљевића. Игра: Тијана Николић.

Пре тога у Крагујевцу, делегација Републике Српске коју чине Ања Вукелић, савјетник у Представнштву Републике Српске у Србији, Ана Љутић, сарадник у Представништву, Жељко Милошевић, редитељ и извршни директор Културне сцена „Мале ствари“ из Требиња и  Тијана Николић, глумица, у 18.30 часова у Свечаном салону зграде Управе града Крагујевца, разговараће са Аном Петровић, помоћником градоначелника Крагујевца за културу и информисање.

Позивамо грађане Србије и Републике Српске да дођу и присуствују програмима у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, улаз је слободан.

Програми једанаесте манифестације „Дани Српске у Србији“, настављају се у петак у Краљеву, Зрењанину и Крушевцу, а у наредним данима у Суботици, Сомбору, Чачку, Бајиној Башти и Нишу.

Преузето са: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар