Без правде за злонине над Србима у Западној Крајини 24 године

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је данас поводом предстојећег обиљежавања 24 године од страдања Срба у западној Крајини, да за те злочине још нико није осуђен и да такво стање мора да се промијени.

„Приступ Тужилаштва БиХ у процесуирању ратних злочина над Србима је селективан. Не проводе се поступци против одговорних који су починили ратне злочине над Србима и такво стање мора да се промијени“, рекао је Милуновић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће у Мркоњић Граду у четвртак, 10. октобра, бити обиљежене 24 године од страдања Срба у западној Крајини када су у јесен 1995. године припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ са вјековних огњишта протјерали 120.000 Срба из 13 западнокрајиших општина и починили стравичне злочине.

„На овом подручју почињен је ратни злочин, прекршена су сва правила ратовања и норме међународног ратног права и још нико за те злочине није осуђен“, рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да су здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ потпомогнуте дејствима НАТО-а извршиле напад на положај ВРС и извршили агресију на западнио дио Републике Српске у којој су заузели општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

„Са вјековних огњишта протјерано је око 120.000 Срба, а у злочиначкој акцији убијено је 2.011 српских војника и цивила. Од тог броја 659 убијених били су цивили, међу којима 240 жена и 14 дјеце“, навео је Милуновић.

Он је рекао да је на заузетој територији опљачкана сва имовину, а затим уништен највећи број стамбених објеката, док се материјална штета само у Мркоњић Граду процјењује на 680 милиона КМ.

„На овом подручју оставили су иза себе 38 масовних гробница од којих је највећа у Мркоњић Граду из које је ексхумиран 181 српски војник и цивил“, навео је Милуновић.

Милуновић је истакао да нису осуђени припадници регуларних јединица Хрватске војске које су починиле масовне злочине над српским цивилима, као ни припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Милуновић је подсјетио да се води судски поступак против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића, те да су забиљежени многи видео-снимци о злочинима који су почињени над српским војницима и цивилима.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да је организатор обиљежавања Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Програм обиљежавања почиње у 11.30 часова када ће бити служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју масовне гробнице на Градском гробљу у Мркоњић Граду.

У 12.30 часова предвиђено је обраћање званичника и полагање вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар