Биће изграђена црква сјећања на свирепо страдале младе краљеве војнике

Након седам и по деценија од страдања више хиљада припадника Југословенске војске у отаџбини на простору од Зеленгоре до Дрине, у Миљевини код Фоче градиће се православна црква у њихов помен, а земљиште је данас освештао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

У Црквеном одбору истичу да је, према подацима којима је располагала некадашња Удба, на том простору крајем маја 1945. године, након званичног завршетка Другог свјетског рата, на превару заробљено и без суђења убијено око 9.000 краљевих војника из Србије, међу којима је био велики број тек регрутованих голобрадих младића.

Само је у јами Понор код Миљевине свирепо убијено око 2.000 војника, којима је претходно, на лецима који су бацани из авиона, обећано да ће, ако се предају, бити амнестирани, а у шта су они и повјеровали, па су се масовно предавали новим комунистичким властима.

Предсједник Црквеног одбора Зоран Елез рекао је да су војници убијани по потоцима, ливадама и јамама.

„Ми смо сишли у неке од јама, имамо и снимке костију, а наша идеја је да у склопу цркве изградимо крипту у којој би биле похрањене кости. Располажемо подацима да је број убијених много већи и да износи више од 20.000“, навео је Елез.

Он је додао да ће чланови Црквеног одбора заједно са митрополитом Хризостомом изабрати једно од пет пројектних рјешења будућег храма.

„Вечерас ћемо се одлучити који ће то пројекат бити. Урадићемо пројектну документацију и са тим ући у наредне активности. Велико је интересовање не само у Српској и Србији, већ и широм Европе и свијета међу српском дијаспором за изградњу овог храма“, рекао је Елез.

Земљиште за цркву поклонила су браћа Светислав и Вјекослав Елез.

„Ми смо рођени у православној породици у којој се вјера поштовала и обичаји славили, тако да се нисмо двоумили да поклонимо земљу. Повод сам за себе довољно говори – након толико година да се ода почаст нашој браћи Србијанцима“, рекао је Вјекослав Елез.

Митрополит дабробосански Хризостом истакао је да је ово почетак остваривања давне жеље да се подигне црква успомене на невино страдале војнике, који су убијени без суда и правде.

„Желимо да се тиме Црква сјети људи који су побијени у таквим неприликама, да их не заборавимо никада, јер они нису ничему криви, осим што су можда припадали другим политикама. Желимо да их вратимо у народно сјећање, али никога не осуђујући за њихово страдање, јер су била таква времена када су можда и најближи рођаци једни друге убијали, али смо у обавези да се сјећамо невиних жртава“, нагласио је митрополит.

Он је додао да ће то бити црква свих мученика, па и њих новомученика 20. вијека.

Митрополит Хризостом је оцијенио да се може рећи да ће црква на неки начин бити и знак покајања, али је нагласио да народ овог краја није учествовао у убијањима.

„Било је говора да ово буде црква покајања, али овај народ није крив за њихова страдања, није учествовао у злодјелима. Не можемо говорити о цркви покајници, али, ето, нека буде и знак покајања потомака за оно што су можда починили преци, може и тако да се тумачи“, истакао је митрополит Хризостом.

Црква ће се градити уз магистрални пут Фоча-Сарајево, у близини основне школе у Миљевини.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар