Богдан Меанџија нови је предсједник Скупштине Удружења Банијаца. У припреми „Музеј Баније“

У великој сали Општине Нови Београд данас је одржана редовна и изборна скупштина Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда.

Скупштину је отворио предсједник скупштине проф. др Душан Богичевић који је након уводног говора прочитао дневни ред.

Предсједник управног одбора, Мирослав Ковјанић резимирао је учинке удружења у 2022. години. Он је успјешан рад управног одбора упоредио са фудбалским тимом јер, како је рекао, без доброг тима нема ни резултата.

„Сви чланови су максимално дали од себе тако да су сви задаци и планови, планирани и непланирани, извршени успјешно.“ – рекао је Ковјанић.

Након више него успјешне 2021. године, протекла 2022. година настављена је у истом ритму.

 • Удружење је учествовало на 3. сајму завичаја у Новом Саду
 • Наступ на Хаппy телевизији у емисији „Прело у нашем сокаку“
 • Наступ ЖПГ „Банија“ на фестивалу „Златни опанак“ у Ваљеву
 • Учестовање у емисији „Српске домаћице“ на Хаппy ТВ
 • Одржано „Банијско вече“ у Батајници
 • Одржана манифестација „Умотворине и рукотворине Банијаца“ која је постала традиционална
 • Одржан турнир у малом фудбалу „КУП Баније“
 • Наступ ЖПГ, МПГ и дјечије фолклорне секције у Крушедолу
 • Наступ на фестивалу у Пригревици
 • Наступ на фестивалима у Аранђеловцу, Ивањици и Суботици
 • Одржан „Банијски спортски вишебој“ који је такође постао традиционалан
 • Гостовање у Двору на Уни за Дан Општине Двор
 • Учествовање на фестивалу у Пландишту
 • 29. октобра одржано по први пут друго банијско вече у истој години
 • Учествовање на Данима српске културе у Сиску
 • Дружење у просторијама удружења и испраћај старе године
 • У сарадњи са ГО Земун подијељени новогодишњи пакетићи дјеци

Посебно треба нагласити да су на свим фестивалима, на којим су учествовали женска и мушка пјевачка група, освајане награде како у групној тако и у појединачној конкуренцији.

Ковјанић је потом представио план за 2023. годину у којој је удружење већ учествовало на 4. Сајму завичаја у Новом Саду. Планирани су наступи на Хаппy телевизији и РТС – у, Банијско вече у Добановцима, наступ на фестивалу у Аранђеловцу и Ваљеву, организација манифестације „Умотворине и рукотворине Банијаца“, манифестација „Сабор Крајишника“, организација традиционалног турнира у малом фудбалу „КУП Баније“, одлазак на такмичење у Ивањицу, припрема за манифестацију „Очување српске културе и обичаја – Вождовац 2023.“, одлазак на фестивал у Суботицу, организација „Банијског спортског вишебоја“, учешће на фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту, организација округлог стола са привредницима са Баније, организација манифестације „Банијско плетено коло“ и др.

Члан УО Далибор Јелић прочитао је финансијски извјештај за 2022. годину, а најбитнија чињеница јесте да је удружење годину завршило са позитивним салдом од 25.096,50 динара што говори о рационалној потрошњи расположивих средстава.

Проф. др Душан Богичевић похвалио је рад УО и предсједика Мирослава Ковјанића истичући да је под његовом палицом и сарадњом са осталим члановима организација удружења више него успјешна. Богичевић се осврнуо на чињеницу да су се многи млади Банијци расули по свијету али да треба бити упоран у анимирању нових чланова, а посебно младих, гдје год да се налазе.

На скупштини је поменут пројекат „Банијске куће“ или „Музеја Баније“, мјесту на ком би се сакупила културна баштина Баније и оставила у наслијеђе потомцима. По ријечима Мирослава Ковјанића, пројекат је увелико у току али због комплексности потребно је времена.

Присутнима се обратила се и потпредсједница УО, Даница Богдановић. Она је поздравила све присутне Банијце, Кордунаше, Личане и све Крајишнике ма гдје год били.

„Годишња скупштина Завичајног удружења Банијаца је лијеп повод да се сви састанемо и дружимо. Сваки план и програм удружења успјешно је спроведен. Сваке године уносимо по који нови пројекат. Запажени смо и представљени као водеће удружење. Врата су нам широм отворили ГО Земун, ГО Палилула, ГО Вождовац, ГО Нови Београд, Град Београд, Комесаријат за избеглице, Фонд за расељена и избегла лица из Новог Сада. Врло успјешну сарадњу имамо и са осталим завичајним удружењима Банијаца, Кордунаша и Славонаца. Сви чланови управног одбора, женска и мушка пјевачка група, фолклорна секција су допринијели својим радом и залагањем. Храбро смо стали пред медије и ТВ камере. Хаппy ТВ нам је дала чак пет термина да се види и чује Банија и да представимо своје обичаје. Жеља нам је да наша Банија живи управо кроз наше пројекте, а ми нећемо дозволити да буде заборављена.“ – рекла је Богдановић и нагласила да све наведено не би било остварено без помоћи чланова удружења који су даривали вриједне експонате које красе колекцију удружења попут банијских прегача, ћилиме, кошаре, кртоле, крпаре, бокеце, српове, комињаче, гребене за вуну итд.

„Ми ћемо то све знати сачувати, још више представити нашу Банију, нашу традицију, обичаје, пјесму, плес, умотворине и рукотворине. Жеја нам је да у догледно вријеме имамо своју „Банијску кућу“ као и свој „Банијски музеј“.“ – закључила је Богдановићка.

Потпредсједник УО Далибор Јелић захвалио се члановима управног одбора на исказаном труду и вољи према пројектима који се реализују.

„Сваки члан, у складу са својим могућностима, даје свој несебичан допринос јер без њих који су у непосредној организацији не би било реализованих пројеката од чега живи, плаћа рачуне и постаје самоодрживо удружење без донација, што је јако битно нагласити. Удружење је један комплексан организам који даје али и узима. Узима нам вријеме, а даје много више. Даје задовољство, срећу када видиш људе, Банијце који се на тренутак присјете пјесме, игре и прела која им је насилно одузета. Задовољство када видиш дјецу како играју дрмеш. “ – рекао је Јелић и додао:

„Да би се реализовало неко дружење, сусрети, вишебоји, фестивали, такмичења, концерти, изложбе удружење мора учествовати на јавним конкурсима градских општина. То је један од најзначајнијих извора прихода да би могли реализовати нешто што је и сврха овог удружења, а то је чување традиције од заборава, дружење и оно најбитније, а то је да се пренесе све ово на млађе генерације.“

Како Јелић истиче циљ и јесте да духовна Банија живи у нама и да се развија јер физички скоро да је и нема.

„Пројекти на које треба да се конкурише све су захтјевнији, од писања идеје, образложења како и на који начин га спроводимо, финансијски план, буџети, писање мониторинга итд. На основу тога, општинске комисије дају бодове на основу којих захтјев за пројекат пролази или не пролази. Ту на сцену ступају чланови управног одбора. Креће се од припреме, организације, дијељење задатака, логистика… Свако ради свој посао са истим жаром и ентузијазмом као да се припремају за неке лијепе породичне тренутке. Тај осјећај припадности долази из најудаљеније тачке ДНК коју смо добили рођењем на Банији.“ – закључио је Јелић уз захвалност свим члановима удружења на сугестијама, приједлозима и подршци.

Након приједлога и гласања дошло је до промјене у структури удружења. Једногласно, за новог предсједника Скупштине Завичајног удружења Банијаца, изабран је Богдан Меанџија, а дужност потпредсједника вршиће Душан Богичевић и Мирко Драгишић.

Нови предсједник скупштине захвалио се на указаном повјерењу и обећао је да ће се максимално трудити да испуни све што је у његовој моћи и могућности.

„Прихватио сам ову функцију јер сам препознао озбиљност у раду овог удружења и што има много мојих пријатеља и познаника, посебно мојих мајскопољанчана који су чланови. Надам се да ћемо успјешно сарађивати, проширити и подмладити чланство како би пренијели традицију Баније на млађа покољења.“ – истакао је Меанџија.

За добру атмосферу биле су задужене женска и мушка пјевачка група „Банија“, а Даница Богдановић је декорисала простор предметима са Баније тако да су присутни, гледајући поставку, могли да се на тренутак присјете родног краја.

Након скупштине уприличена је закуска уз коју су чланови и гости у опуштенијој атмосфери могли да се друже.

Извор: Banija Online

Нема коментара

Напишите коментар