Одржана јубиларна 10. Кордунашка кобасицијада

Традиционална и јубиларна 10. Кордунашка кобасицијада одржана је 26. фебруара у организацији Завичајног клуба Кордунаша у ресторану Плитвице у Београду. Без посебне рекламе и најаве ресторан капацитета од 200 мјеста је био испуњен Кордунашима, Далматинцима, Личанима и Славоницима. Све то говори да је традиција прављења кобасица код Крајишника на цијени, воле да је праве, али и дегустирају.

Конкуренција је сваке године све већа, тако да жири увијек има озбиљан задатак.

Чланови жирија били су Драган Томашевић (предсједник), Гојко Боромиса и Драган Бјеливук.

Прва Кобасицијада је одржана 2011. године код предсједника Завичајног клуба Кордунаша Слободана Шарца. Кобасицијаде је и наредних година он организовао, с тим да се двије године није одржала с обзиром на проглашење епидемије корона вируса. Прошле године Кобасицијаду је почео да организује Завичајни клуб Кордунаша. У организационом одбору су управо Слободан Шарац, као зачетник ове манифестације, Душко Дејановић, Миле Новаковић и Ђуро Шкаљац.

Гласове публике је пребројавао и биљежио Небојша Стамболија.

Прије дегустације присутне су поздравили почасни предсједник ЗКК Ђуро Шкаљац и актуелни предсједник ЗКК Слободан Шарац исказујући задовољство што је Кобасицијада све посјећенија. И у њиховим породицама је дуга традиција прављења кобасице, те је прошле године Ђуро Шкаљац освојио прво мјесто по оцјени жирија, а Слободан Шарац треће мјесто. Они се ове године нису такмичили.

Треће мјесто освојила је кобасица под редним бројем 20 са седам освојених бодова, од максималних 10 бодова, произвођача Дејана Баљка.

Друго мјесто освојила је кобасица под редним бројем 15, са 8 бодова, од максималних 10 бодова прозвођача Миле Улемека.

Прво мјесто за квалитет од стране жирија са 9 бодова добила је кобасица под редним бројем 3, произвођача Синише Бунчића.

Своје гласове су дали и присутни на овој манифестацији, тако што су након дегустирања свих изложених кобасица, оцијенили три најбоље.

Треће мјесто освојио је узорак број 11 произвођача Небојше Харамбашића са 45 бодова.

Друго мјесто освојио је узорак 15 произвођача Миле Улемека, са 55 бодова.

Прво мјесто освојили су узорци са редним бројем 3 и 10, имали су 62 поена, у питању су два рођена брата, Синиша Бунчић и Срђан Бунчић.

Након проглашења побједника организатори су свим учесницима подијелили захвалнице. Поред побједника учествовали су и Борис Добрић, Душан Кушић, Столе Црномарковић, Милорад Бунчић, Слободан Булић, Немања Драгутиновић, Жељко Кушић, Милан Ђумић, Тошо Пајић, Момо Бјеливук, Лука Јарчов, Обрад Црномарковић, Зоран Дубљевић, Бранислав Познановић, Саша Габрић, Милорад Шкргић, Стево Вуксан, Дејан Ћаласан, Здравко Глушац, Дарко Вукић, Немања Живковић, Петар Габрић, Мирослав Радујковић.

Синиша Бунчић је заблистао на овом такмичењу те освојио два прва мјеста и од стране жирија и од стране публике.

– Код нас у породици традиционално правимо кобасице. Угледавши се на мог оца који је дугогодишњи ловац и ја сам почео да правим кобасице – рекао је Синиша признавши да је ипак отац Милорад главни мајстор.

Поред тога што праве кобасице за властиту употребу, за родбину и пријатеље, Синишин отац Милорад и продаје кобасице.

– Добра кобасица мора да буде од квалитетног меса, бута и плећке. Посебно се ставља леђна сланина. Годишње направимо око 400, 500 килограма.

Предсједник жирија Драган Томашевић посебно је истакао да му је драго што су се ове године поклопили гласови жирија и дегустатора.

– И ове као и прошле године било је тешко се одлучити за прва три мјеста јер су производи били изузетно квалитетни и уједначени. Од 30 излагача , бар пола од тога је могло да понесе прво мјесто. Оно што можемо примијетити да је сваке године све више учесника, све више гостију и што је најбитније све више добрих и квалитетних кобасица. Овакве манифестације и пријатељска дружења треба свакако подржати и довести што више младих како би наставили ову традицју.

Међу гостима био је Кордунаш народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта који је упутио искрене честитке Завичајном клубу Кордунаша на овој јубиларној 10. Кобасицијади.

– Жирију није било лако. Моје искрено увјерење је да су данас сви побједници јер је најважнија ствар да се међусобно поштујемо и уважавамо, да будемо солидарни, управо како су то чинили наши преци на Кордуну и широм Крајине и Републике Српске и Федерације БиХ.

Весеље се наставила након такмичарског дијела, а госте је забављао Ђорђе Мачак и Ален Вукас са групом Црни бисери.

Ове године на Кобасицијади су били и чланови екипе филма Олуја, њих око 10, и глумац Дејан Стојаковић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Драгана Бокун, Миле Новаковић и Легенда Крајине

Нема коментара

Напишите коментар