Боровчани у Лондону срцем за своју цркву

У главном граду Велике Британије, Лондону, одржано је донаторско вече за прикупљање средстава за наставак обнове цркве Светог Стефана у Борову започете још 2015. године.

Крајем 2015. године започела је генерална обнова боровског храма Светог Стефана која је највећим делом финансирана средствима општине, али је свесрдно и у складу са својим могућностима помажу и верници. Како би обнова била завршена до краја неопходно је сакупити још новчаних средстава па је тим поводом 14. октобра у Лондону одржано донаторско вече на коме је присуствовао и протонамесник Драган Сердар, старешина храма.

Идеја да се одржи ово донаторско вече потекла је од неколицине мештана Борова који данас живе у расејању, односно у Енглеској, а који током летњих годишњих одмора редовно долазе у родни крај и посећују своју цркву.

– Разговарао сам са неколицином њих и они су то врло озбиљно схватили па је већ након неколико месеци уследио и позив једне наше заједнице у Лондону. Већ како то иде, по реду, преко цркве смо затражили благослов за то донаторско вече што је на крају као исход имало окупљање, које је, морам то рећи, било дивно и пуно емоција – прича боровски парох Драган Сердар.

Донаторско вече одржано је у Дому Владике Николаја при цркви Светог Саве у Лондону, након литургије у вечерњим часовима. Све је припремио Организациони одбор који је оформио грађанску иницијативу названу „Борово у срцу те носим“, а чланови тог одбора били су Боровци  Синиша МацакањаДраган ТодорчићЂорђе Мађаревић и Милован Петковић са својим породицама.

– Они су ступили у контакт са нашим људима који тамо живе и упознали их са свим детаљима те их потакли да се одазову на ово донаторско вече. Одзив је био веома добар, дошло је око 130 људи и простор је био потпуно испуњен. Веома смо задовољни пре свега што је та идеја испуњена и што су се људи одазвали са једном жељом и емоцијом да помогну обнову свог храма. Износ који смо сакупили је више него добар и помоћи ће нам да исфинансирамо даљње радове – каже Сердар.

Колико је Срба тренутно у Великој Британији тешко је проценити. Тамо постоји само један православни храм и то је већ поменути храм Светог Саве у Лондону који је на дар од англиканске цркве добио још владика Николај Велимировић.

– Храм је изузетно леп и налази се у елитном делу Лондона и простор у њему је лепо уређен и простран. Има неколико учионица за православну веронауку и учење српског језика. Има једна мања сала која се изнајмљује од чега црквена општина има одређене приходе и има доста простора за окупљање иако је тешко све то уклопити у начин живота у Енглеској и прилагодити нашим верским празницима. Посећеност верника је изузетно добра, служио сам тамо и две литургије и драго ми је да сам тамо чуо и наш језик и сведочио једном заједничком духу наших људи – истиче Сердар.

Веома опсежни и за реализацију захтевни и спори радови на осликавању цркве у Борову полако се приводе крају, а посао успорава и делимична рестаурација. Завршено је више од 90 посто посла.

– Након што скеле буду уклоњене из храма и када унутрашњост буде очишћена остаје још да се постави нова Часна трпеза. Она је паралелно са свим овим радовима била у изради и верујем да ћемо је током ове године поставити, да бисмо већ на пролеће почели са постављањем подног грејања чиме бисмо завршили фазу која нам омогућава да се вратимо у сам храм. Наравно, храм неће бити завршен све док се не заврши иконостас што је тешко проценити колико ће трајати, али у сваком случају у њему ће се вршити богослужења. Затим на ред долази ентеријер, клупе, певнице, што све може да се ради и док се у храму борави. Сада је акценат на унутрашњем уређењу храма, а доста посла треба још да се обави у порти и, ако говоримо о потенцијалном освећењу храма, то ће зависити од финансијских средстава. Надамо се да ће комплетна обнова бити завршена за две или три године – закључио је боровски парох Драган Сердар.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар