АКТУЕЛНО:

Борово: Од 21 особе осумњичене за говор мржње само три у затвору

Вуковарско тужилаштво осумњичило је 21 особу за говор мржње због инцидента у Борову на православни Васкрс, а у истражном затвору завршила су тројица осумњичениих.

Осумњичене, међу којима је малољетник, терети се да су јавно подстицали на насиље и мржњу 2. маја око 6.50 сати у Борову.

Тужилаштво их сумњичи да су по ранијем договору и у циљу изазивања нетрпељивости према особама српске националности, током проласка улицама насеља у групи, након бацања експлозивних пиротехничких средстава, урлали „Убиј Србина“ и „Ој хрватска мати, Србе ћемо клати“.

Тужиоци су тражили истражни затвор против осморице, а судија је одобрио за тројицу.

Након првог испитивања у тужилаштву, истражном судији Жупанијског суда у Вуковару поднесен је приједлог за одређивање истражног затвора против осморице осумњичених због постојања посебних околности које упућују на опасност да ће поновити казненог дјело, преносе хрватски медији.

Судија је истражни затвор одредио против тројице осумњичених, док је против петорице одбио приједлог и одредио им као мјере опреза забрану посјећивања подручја Општине Борово и обавезу редовног јављања надлежној полицијској станици.

Инцидент се догодио у Борову гдје већина становништва слави Васкрс.

Инцидент су осудиле политичке странке, Влада, предсједник Хрватске Зоран Милановић и Српско народно вијеће.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар