Бошњаци Канаде и Америке против ремек-дјела српске књижевности: Одбацити предлог да славимо Његоша

Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) и Бошњачко-америчка национална асоцијација (БАНА) најоштрије су осудили предлог да се 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша прогласи за државни празник Црне Горе. Сматрају да је „Горски вијенац“, како наводе, „теоријско утемељење босанског геноцида“, и захтијевају од Скупштине Црне Горе да одбаци предлог.

Током скупштинске расправе посланици ДФ-а, ДПС-а и СДП-а подржали су предлог закона, док је Бошњачка странка најавила да ће бити уздржана. Измјене Закона поднијеле су Демократе, а подржао га је Одбор за политички систем Скупштине Црне Горе.

„Горски вијенац аутора Петра II Петровића Његоша је годинама научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима“, наводи се у саопштењу.

Како сматрају у ове двије организације, не престајући да осуђују ремек-дјело српске књижевности, полемишући са дјеловима Горског вијенца, налазе да су: „написани у супротности са универзалним вриједностима књижевности, које се прије свега исказују у поштовању, прихватању, признавању другог и другачијег.“

Адресирајући нетрпељивост према овом незаобилазном дјелу српске националне лектире, у добро познатом маниру, непријатељство, заправо, пројектују према цјелокупном српском народу, закључујући да: „својом мржњом према исламу, муслиманима и Бошњацима, поменуто дјело је годинама извор мржње и сукоба између народа који живе у региону, посебно у Санџаку, Црној Гори, Косову, али и у Босни и Херцеговини.

Посебно истичемо да је антицивилизацијска порука наведене књиге допринијела да држава Босна и Херцеговина постане мјесто које је на најдрастичнији начин било изложено рушитељским нагонима двају кључних националистичких идеологија 20-тог стољећа.“

Остаје да се види како ће се посланици Скупшине Црне Горе однијети према предлогу да се 13. новембар, дан рођења Петра II Петровића Његоша, прогласи за државни празник.

ИН4С
Нема коментара

Напишите коментар