Божић уз маске и придржавање епидемиолошких мера

У свим православним храмовима у Осечкопољској и барањској епархији паљењем бадњака дочекан Божић. Епархију посетио и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Због строгих епидемиолошких мера старешине православних храмова нису објављивали време када ће у портама цркава бити налагање бадњака како се у њима у исто време не би окупљало много људи. Зато су током целог Бадњег дана цркве биле отворене и у њих су верници могли да уђу, помоле се Богу, запале свеће и узму своје бадње дрвце како би могли да га однесу у своје домове.

Код цркве Св. Петке на Доброј води у Вуковару, где се иначе на све велике православне празнике окупља велики број верника, овога Бадњака око ватре се окупило тек четрдесетак људи. Сви су носили маске, држали се размака и препорука националног кризног штаба, али то нимало није умањило свечану атмосферу најрадоснијег хришћанског празника.

– Успели смо и поред свих тих мера, које јесу строге али које су ради нас, да на достојанствен и свечан начин дочекамо рођење Господа нашега Исуса Христа. Радујем се што видим да људи, придржавајући се епидемиолошких мера, и на тај начин желе да покажу љубав према другима и својим ближњима. Када је реч о дану који нас је сабрао овде на обронцима Фрушке горе уз благослов Преподобне матере Параскеве која је овде сабирала и по хиљаду људи сада смо то решили тако да су људи носили бадњаке и за друге тако да и они који нису могли из било ког разлога доћи не остану без благослова бадњачића које смо припремили и осветили – прича протојереј-ставрофор Миљен Илић, старешина храма на Доброј води.

Уз придржавање епидемиолошких мера верници су се окупили и код импровизоване православне богомоље у насељу Липовача где време налагања бадњака такође није најављено.

– Задовољан сам што смо, поштујући све препоручене мере, обележили рођење Господа нашега Исуса Христа. У складу с тим, вечерњу службу смо обавили мало раније, како бисмо избегли стварање гужве. Сви који су дошли добили су своје бадње дрвце, а деца пакетиће и све је прошло у најбољем реду – каже јереј Синиша Мићановић, други парох боровонасељски.

Слављу у насељу Липовача су се придружили и активисти Градске организације СДСС-а Вуковар који су окупљеној деци поделили пакетиће са слаткишима.

На сличан начин Бадњи дан је протекао и у свим осталим црквама у Епархији. Верници се у њима нису много задржавали, а избегавани су и међусобни контакти, грљења и љубљења што је у оваким приликама уобичајено понашање.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон на литургији у Даљу

Свечано Божићно јутрење и Свету архијерејску литургију Епископ осечкопољски и барањски Херувим служио је у манстиру Успења Пресвете Богородице у Даљу.

– Христос се роди! Ваистину се роди! У овом поздраву, браћо и сестре, се налази целокупна икономија нашег спасења. Нека би Господ дао да се кроз Богочовека у целом свету роди мир, да завлада љубав и слога. Дао Господ да као народ будемо благословени и да ходимо стазама Светога Симеона и Саве и свих наших дивних светитеља који су нас водили ка богопознању и тајни овога дана који литургијски прослављамо – рекао је након литургије епископ Херувим.

Литургији су присуствовали и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народна посланица и чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону Сања Лакић који су протеклих дана боравили у посети Осечкопољској и барањској епархији.

Гујон и Лакић у источну Славонију су дошли у намери да се упознају са животом и проблемима Срба у овом делу Хрватске, а током свог боравка посетили су и две породице и разговарали са њима.

– Могу да кажем да сам код Срба из Источне Славоније препознао исту радост живљења и исту снагу коју сам видео код Срба са Косова и Метохије пре 15 година када сам први пут дошао код њих. То ме радује зато што показује снагу Српског народа у целини, народа који је храбар и не одустаје упркос тешкоћама са којима се сусреће и суочава већ неколико деценија. Драго ми је што ћу сада, са позиције директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, моћи заједно са Преосвештеним владиком да делујем како бисмо сви заједно побољшали стање Срба у региону – изјавио је Гујон за Инфо-службу Епархије осечкопољске и барањске.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар