АКТУЕЛНО:

Божићна посланица патријарха Порфирија: Молимо се да свијетом завлада љубав

Патријарх српски Порфирије, са свим архијерејима Српске православне цркве, позвао је у Божићној посланици да се Србима на Косову и Метохији обезбиједе универзалне слободе какве имају Албанци и сви други људи на свијету, а Србе гдје год да живе да поштују јеванђеље и да кроз то буду спремни да благу вијест мира и љубави објављују сваком човјеку на свијету.

У данима божићне радости, мира и породичне топлине у нашим молитвама су и они међу којима букти ратни огањ, а најприје једновјерна браћа и сестре из Украјине и Русије, поручује патријарх и додаје да „ратни пожар, као никада до сада, пријети цијелом свијету“.

Патријарх Порфирије у Божићној посланици подсјећа да од половине ове године у, како је навео, „нашој завјетној родној земљи, на Косову и у Метохији, вјековни комшилук поставља ултиматуме, провоцира, спроводи терор и непрекидно пријети преосталим, незаштићеним Србима прогоном и зулумом, уз злослутно ћутање или, чини нам се, прећутну подршку појединих моћних држава“.

– Подсјећамо све надлежне чиниоце на то да и за Србе на Косову и Метохији треба да важе универзална људска права и слободе какве имају Албанци и сви људи на свијету. Лична безбједност, сигурност имовине и слобода кретања припадају свима подједнако и као таква морају да буду неприкосновена – поручио је патријарх српски у посланици поводом предстојећег Божића и Православне Нове године.

Навео је и да су у данима божићне радости, мира и породичне топлине у „нашим молитвама и они међу којима букти ратни огањ, а најприје једновјерна браћа и сестре из Украјине и Русије“.

– Са тугом гледамо на ратне сукобе и жртве, у чему, јавно или тајно, учествују разни актери. Посљедице трагичног братоубилачког руско-украјинског сукоба, подстицаног свакодневно споља, страшне су, а ратни пожар, као никада до сада, пријети цијелом свијету. Због тога се са посебно усрдном молитвом обраћамо Богомладенцу Христу, а искреним братским позивом свим непосредним и посредним учесницима рата, да пронађу у себи снаге, како би престало страдање, избјеглице се вратиле у своје градове и села, обновили се њихови домови, а мир се вратио у подручја захваћена ратним пожаром“, истиче се у Посланици.

У Посланици патријарх поручује да „братоубилачки и разорни ратови, који и данас широм планете Земље сију смрт, показују да прави мир није просто одсуство оружаног сукоба“, већ, како каже, плод самопрегорне жртве коју је међу људима засијао и запечатио сам Бог.

– Мир Божји нам се открива у богочовјечанској личности Христовој, куца на врата наше слободе и позива нас да га уведемо у своје домове и школе, на своја радна мјеста, у скровишта, ровове, животе. Позива нас да се придружимо свима који са нама дијеле исти, вјечни, свети и непромјењиви етос или систем вриједности – оно што волимо и што јесмо, оно у што вјерујемо и што знамо. Тада ћемо и у својим ближњима препознати Богомладенца и моћи да и њих дарујемо златом животне радости, смирном искрене љубави и тамјаном истинског смирења – наводи се у Посланици.

– Драга дјецо духовна, рођење Христово је одувијек и од свих поштовано и као породични празник, празник домаћег огњишта и његове топлине. Зато је погрешно да се на Бадње вече, у предвечерје радосног празника, не дочекује Богомладенац, који је предвечни Бог и дијете нас ради рођено, у домаћој атмосфери која преко бадњака, расуте сламе и свега осталога подсјећа на скромну пећину у којој је он, најсмиренији међу смиренима, рођен, повијен и у најобичније јасле положен и да се умјесто тога по улицама и трговима слави на полупагански начин у полупијаној атмосфери – навео је патријарх.

Истиче да „као што су моћници онога времена прогањали и жељели да униште Богомладенца, тако и њихови данашњи насљедници дижу глас против породице, утемељене у хришћанским вриједностима“.

– Одговор цркве на ову јавну и трајну агресију не може бити другачији до јеванђелски, апостолски и божићни. То значи да црква неодступно стоји на својим вјечним и непромјењивим увјерењима, чувајући границе закона како је благоизволио Бог, не намећући своје вриједности никоме, али, истовремено, не одступајући од њих ни за јоту. Ниједну личност под небеским сводом ми не изводимо на свој, људски суд, нити бацамо духовно камење на оне који не дијеле нашу вјеру, али одлучно одбијамо да било чији слободни, али погрешни избор изједначимо са нашом слободом и одговорношћу која је прати – наводи патријарх.

Додаје да би, у дубоко рањеном друштву, дјеца могла да се одупру поплави позива на насиље у школама, на друштвеним мрежама, на стадионима и у спортским халама, треба да буду одгајана у здравом породичном окружењу, обликована љубављу, а не мржњом и агресивношћу.

– Појаву насилног и деструктивног понашања у нашим школама прате и већ поменута недопустива настојања да се читавом просвјетном и образовном систему, од вртића до универзитета, наметну учења, идеологије, праксе и обичаји потпуно опречни хришћанском етичком кодексу и богоугодном животу, не само нас православних Срба, него и свих са којима дијелимо животни простор – поручује патријарх Порфирије.

– Радујмо се на овај велики и дивни празник Рођења Господа, Бога и Спаса нашег Исуса Христа, којим се остварило спасење свијета и човјека! Придружимо се анђелима пјевајући:“Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!“ Зраци славе Господње су нам открили пећину која је свијету постала источник пута, истине и живота! Веселимо се са свеколиком творевином кличући пјесму нову, јер је велики и веома хваљени, над свима Господ, постао малено дијете! Ликујмо и, попут пастира у оној светлозарној ноћи, свјетлијој од дана, пригрлимо онога који је савио небеса у јасле! Празнујмо и, следујући мудрацима са истока, неустрашиво проповиједајмо блистајућу звезду која је одагнала таму смрти и привела нас вјечној свјетлости и вјечноме смислу – наводи патријарх у Посланици.

Указује да је „тајна Божића садржана у бескрајном смирењу превјечнога који се родио као дјетенце и дозволио да га додирнемо, а умало, по свезлој замисли Иродовој, и повриједимо“.

– Но, не марећи за људске слабости, син Божји очекује нашу љубав и омогућује нам да га загрлимо. Тако смо о Божићу позвани да будемо судеоници његовог одрастања у овоме свијету како бисмо узрасли у мјеру раста пуноће Христове. У овој богочовјечанској спрези ми усвајамо јеванђелске врлине, вјечне вриједности које син Божји собом доноси на земљу – додаје се.

– Живећи по заповијестима Господњим, у окриљу свете цркве, ми почињемо да гледамо његовим очима, дишемо његовим плућима и мислимо његовим умом. На тај начин постепено усвајамо ум Христов, јеванђелски етос, вјечне вриједности, постајући препорођени људи, грађани царства небеског и укућани дома Божјега – наглашава се у Посланици.

Браћо и сестре, поручује патријарх, ако се опредијелимо да будемо обликовани тајном љубави и смирења, пројављеном у догађају рођења Христова, преобразиће се и све око нас. Ако нам мјерило свих вриједности постане божанско чедо које повијено лежи у јаслама, зачућемо исти онај укрепљујући глас анђела који је у првој божићној ноћи утјешио пастире: „Не бојте се! Јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди спас, који је Христос Господ“.

– Oво вјечно и непролазно анђелско охрабрење својом благодатном поруком и силом претвара страдални и немирима распарчани свијет у мјесто божићног мира и радости. Да би тај даровани нам мир постао дјелатан у наше вријеме и у нашем животу, ми се за то морамо својски потрудити, морамо га не само прихватити, него и учинити суштинским садржајем нашег живота – истиче се у Посланици.

– Клањајући се рождеству Христовом, молимо се да у нама, али и у свима са којима дијелимо простор и вријеме живота и у свим народима свијета завладају љубав, разумијевање и божићна добра воља и мир који превазилази сваки ум. Празничном радошћу рождества покретани, са нарочитом архипастирском бригом и одговорношћу поручујемо свим нашим саплеменицима, браћи и сестрама, православним Србима, гдје год живјели, да је мајка Црква увијек уз њих и да их позива да буду будни за слушање и вршење јеванђеља Христовог, а кроз то приправни да благу вијест мира и љубави неућутно објављују сваком човјеку и цијелом свијету – наглашава се у Посланици.

Честитајући вам Божић и Нову 2023. годину, желимо вам свако истинско добро и неотуђиву радост од Богодјетета Христа, уз сверадосни божићни поздрав: „Мир Божји – Христос се роди!“.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар