Бусије прославиле крсну славу Светог Ћирила и Методија

Насеље Бусије (oпштина Земун) су 24. маја 2017. године прославиле своју крсну славу Светог Ћирила и Методија. Крсна слава Бусија поклопила се са завршетком Сабора СПЦ, па је и овога пута у Саборној цркви у Бусијама поред владике сремског Василија, свету литургију служио и владика канадски Митрофан.

Киша није омела велики број Крајишника да дођу у село које ове године слави двије деценије свог постојања и које је постало синоним крајишких саборовања у Србији.

Овогодишња слава имала је и посебан свечарски карактер, јер је на крају литургије владика Василије уручио куму овог храма Даниелу Пантићу орден Светог Саве који му је додијелио Синод СПЦ.

– Сматрам да овај орден не носим само ја. Носе га моји преци и моји потомци. Ово признање ми је дало обавезу да у наредном периоду наставим да помажем и јачим темпом. Не могу овом приликом да се не захвалим и људима који су ми пружали директну подршку у свему томе, а то су људи предузећа у коме радим. Искрено се надам да ћемо са овим данашњим даном и са овом славом, не само ми који смо се овдје Богу молили него цјелокупна Србија, кренути у напредак и просперитет – рекао је кум Даниел Пантић.

У години у којој Бусије обиљежавају 20 година постојања централно мјесто има црква Светог Ћирила и Методија у чијој порти се однедавно гради и велики објекат у коме ће бити смјештена школа и вртић.

Владика Василије је бираним ријечима говорио о неимарском подухвату протојереја Милорада Никшића,

– Судбина овог народа била је таква да је дошао са оних простора остављајући своја огњишта, светиње, гробове а долазећи овдје данас су Бусије постале село са највећим наталитетом српскога народа на овим просторима. Управо зато ово село заслужује да има своју школу, амбуланту, пошту… Овдје у овоме селу биће успостављена школа која би по мом личном осјећају требала да понесе име свог неимара оца проте Милорада Никшића – рекао је владика Василије.

Владика канадски Митрофан обавља и функцију декана Факултета Српске православне цркве у Либертвилу. У својој бесједи посебно се осврнуо на значај ћирилице, а као једну од својих кључних мисија у Канади доживљава управо очување српског писма и међу новим генерацијама српских исељеника.

За славском трпезом љубави бесједио је и др Милета Радојевић из Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама. Међу гостима је био и Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

Стихове владике Николаја казивала је глумица Маја Колунџија Зорое, а скуп је здравицом поздравио и крајишки пјевач Бора Дрљача.

Трифко Ћоровић / Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“7826″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1496570577850″]
Нема коментара

Напишите коментар