АКТУЕЛНО:

Центар „Симон Визентал“: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

Центар „Симон Визентал“ оценио је да је у два недавна инцидента „хрватски фашизам засијао пуним сјајем како у својој земљи, тако и у иностранству“.

Из Центра „Симон Визентал“ у саопштењу подећају да је хрватски недељник Експрес објавио ове недеље карикатуру лица председника Србије Александра Вучића, будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони и мађарског премијера Виктора Орбана са хитлеровским брковима, и то ставио под наслов: „Ахтунг, Хрватска између три мини-фашизма“.

„Иако, истини за вољу, ова три политичара заиста јесу десно орјентисани конзервативци, жигосати их као нацисте је једноставно одвратно, нефер и вређа жртве нациста“, наводи се у саопштењу.

Са друге стране, у Аустралији, бучна гомила хрватских навијача, подржавалаца фудбалског клуба Сиднеј јунајтед салутирала је нацистичке поздраве и певала „За Дом Спремни“ , што је, како подсећају, добро познати хрватски еквивалент нацистичког поздрава „Зиг хајл“.

Ово се, како се додаје у саопштењу, дешавало током церемоније добродошлице, која за циљ има да истакне чињеницу да су земље на којима је стадион изграђен првобитно припадале Абориџинима.

„Оба инцидента одражавају дубоко усађени фашизам који преовладава у Хрватској и међу хрватским заједницама у дијаспори“, наводе из Центра „Симон Визентал“.

Према речима историчара Холокауста др Ефраима Зурофа, директора за источноевропска питања „Визенталовог“ центра, такве манифестације не изненађују.

„Од распада Југославије и успостављања хрватске државе, уз неколико изузетака, власт није довољно наглашавала злочиначку природу НДХ и стравичне злочине усташког покрета који је управљао земљом и настојао да уништи српске, јеврејске и ромске заједнице“, каже Зуроф.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар