АКТУЕЛНО:

„Ћоровићеви сусрети“ – 21. Међународни научни скуп историчара

У Гацку је од 19. до 21. септембра одржана 21. научна манифестација „Ћоровићеви сусрети“ у организацији Српског просвјетно – културног друштва „Просвјета“ (СПКД), посвећена научном раду српских историчара из региона.

Манифестација је отворена 19.09.2019.године свечаном академијом на којој је уводну реч у име организатора имао Радомир Вучковић, председник ОО СПКД „Просвјета“ из Гацка. Такође се скупу обратио и начелник општине Гацко, Милан  Радмиловић, који је званично отворио манифестацију а након тога и уручио награду „Владимир Ћоровић“ историчарки Мири Радојевић из Београда за дело „Српски народ и југословенска краљевина 1918-1941“. Овогодишњи лауерат ове престижне награде проф.др. Мира Радојевић је редовни професор на Филозофском факултету у Београду и дописни члан САНУ.

Отварању манифестације су присуствовали бројни гости из света науке и културе из Србије, Црне Горе и Републике Српске, представници општина источне Херцеговине као и шеф конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу, Небојша Божић.

У средишту збивања другог дана, 20.09.2019.године, је свакако био научни скуп на коме је учешће узело преко 20 историчара из Србије, Црне Горе и Републике Српске, као и специјални гости из Москве и Рима, који су излагали своје реферате на тему „Српски добровољци из Русије и Америке у Великом рату“ .

Трећег дана, 21.09.2019.године, организоване су посете долини Неретве и обилазак стратишта из Другог светског рата у Пребиловцима као и манастира Житомислићи и града Мостара а завршетак читаве манифестације је уприличен 22.09.2019.године књижевно – историјским часом на Богословском факултету у Фочи и посетом Андрић граду.

Реализацију ове манифестације су помогли општина Гацко и бројни локални спонзори али је, што је посебно апострофирано приликом отварања, значајан допринос стигао и од Министарства спољних послова Републике Србије, односно Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, посредством Конкурса о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Преузето са: dijaspora.gov.rs

Нема коментара

Напишите коментар