Срби представили своје обичаје у Липику

Манифестација Дан културе националних мањина одржана је у суботу у Липику, а уз остале националне мањине, своје обичаје приказали су и Срби из Пакраца и Липика.

За разлику од претходних година када су се све мањине представљале посебно, ове године су публици своју традицију и културу показали исти дан. Осим српске националне мањине с подручја западне Славоније, у програму су учествовали и Италијани, Чеси, Украјинци и Мађари, а номинално као гости манифестације наступили су и чланови домаћег Културно-уметничког друштва „Липик“ који негују културу и обичаје липичког краја.

– Град Липик је за све своје становнике више него пријатељ, то желимо показати сваким даном, а посебно смо поносни на овај дан који смо прогласили Даном националних мањина града Липика јер ова манифестација је из године у годину све лепша и посећенија, а овај пут и мало другачија јер ће своје културно, традицијско, фолклорно и кулинарско богатство представити све националне мањине заједно – изјавио је за липички портал Компас градоначелник Липика Винко Касана.

Током наступа културно-уметничких друштава, националне мањине с подручја западне Славоније приказале су своје обичаје и културе, а након тога су се гости могли послужити специјалитетима из италијанске, украјинске, српске, мађарске и чешке кухиње.

– Ова манифестација је потребна нашем крају да и српска заједница наступи са другим мањинама и да се та сарадња развија ради бољих односа – каже заменик градоначелнице града Пакраца и члан Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић.

Представници српске заједнице били су Српско културно друштво „Просвјета“ пододбор западна Славонија из Пакраца с песмама „Кроз моју башчицу“, „Еј скидај мајко с прозора цвијеће“, „Ој дјевојко драга душо моја“ и „Јелен пасе по горици траву“ (криво коло) те чланови Већа српске националне мањине града Липика који су понудили гастрономске специјалитете свога краја.

– Како у нашем граду не постоји српско културно-уметничко друштво у том делу програма помогла нам је СКД „Просвјета“ пододбор Пакрац. У кулинарском делу програма наше веће представило је домаћу гастро понуду која карактеристична за наше подручје. Свакако поздрављамо овакву организацију јер тога, осим у Липику, код нас нема. Нису сви увек благонаклони према нама и нашим наступима па нам је ово супер јер се можемо представити без проблема. Овде није никад било никаквог инцидента или провокација – прича председник Већа српске националне мањине града Липика Дарко Дерењ.

Била је ово шеста година за редом како се одржава Дан културе националних мањина што показује колико је овај крај богат мултикултуралношћу те традицијом и обичајима различитих народа.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар