Нови Град: Грађани против одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори

У Новом Граду данас је одржан протест грађана због намјере Хрватске да изгради одлагалиште радиоактивног отпада на оближњој Трговској гори.

Одлуку о одлагалишту делегације Хрватске и Словеније требало би да донесу у понедјељак, 30. септембра.

Протесту на Тргу Младена Ољаче присуствовали су министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић, предсједник Скупштине тог кантона Аган Бунић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача, те посланик СНСД-а у Народној скупштини Српске Денис Шулић, извјештава „РТРС“.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић поручила је данас на протестном окупљању у Новом Граду да сви одлучно треба да кажу не одлагању радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској у непосредној близини ријеке Уне.

Обраћајући се окупљенима Голићева је рекла да је ово питање које се тиче, не само становника овог града, него свих грађана Републике Српске и БиХ, ма гдје живјели.

Након завршетка протеста на Тргу Младена Ољаче у Новом Граду, грађани су кренули у протестну шетњу према мосту на ријеци Уни на граници са Хрватском како би још једном одлучно рекли не изградњи одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској у непосредној близини овог града.

Током протестне шетње обустављен је саобраћај у центру града, те у правцу граничног прелаза.

Подсјећамо, Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја – Парка природе „Уна“, чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар