Срби из Западне Славоније у Сиднеју: Чувамо сјећање на страдале Србе

Срби Западне Славоније, који живе у Сиднеју и његовим предграђима, у суботу су у великом броју дошли у цркву Светога Николе у Блекатауну да се заједнички помоле Богу за душе пострадалих у хрватској оружаној акцији „Бљесак“ из маја 1995.године.

Опело држали отац Немања Мрђеновић и прота Миодраг Перић

До померања дана служења парастоса дошло је зато што је ове године дан када се одржава парастос био у светлој седмици, када се не служе помени и парастоси, па је овај страдалнички дан обележен минуле суботе.

Вечерњу молитву служио је отац Немања  Мрђеновић, такође пореклом из Западне Славоније, а прота Миодраг Перић је био за певницом, да би потом заједно служили помен након којег су присутни упалили воштанице за страдале.

Знамења православља: Крст, свећа и колач

Дирљивим речима се отац Миодраг обратио окупљенима, напомињући да је сећање на страдале веома важно.
– Ми као народ, нажалост, баш и немамо јаку свест о томе колико је значајно да се сећамо наших предака, а поготово оних који су животе дали јуначки бранечи своју земљу и своју веру. Зато нам се често понавља историја, да од истих страдавамо неколико пута, да нас убијају и прогоне. Важно би било када би наш народ обнављао сећања и да останемо у вери наших праотаца. Онога момента када смо се одрицали вере и имена српског и када смо постајали Југословени, тада смо највише страдали и највеће су нам се несреће дешавале. Нема нам друге него да се вратимо Богу, својој вери и имену своме, да чувамо спомен на наше претке јер они то заслужују и то је важно за будућност нашег народа – казао је прота Перић.

Отац Немања је затим позвао све присутне да пређу у црквену салу на послужење подушја, које је припремио одбор Друштва западних Славонаца.

Преузето са: vesti-online.com
Извор: Д. Тимарац

Нема коментара

Напишите коментар