Дружење земљака с обе стране Дрине у Италији

И ове године су одржани Дани Србије и Републике Српске, манифестација којом културно-уметничко друштво Слога из Вићенце традиционално окупи неколико стотина Срба и њихових пријатеља Италијана. Тако је било и ове године, упркос неповољним временским условима више од 500 сународника са обе стране Дрине са својим гостима представили су културу и обичаје, а после тога уз музику и песму дружили се до касно у ноћ.

Незаборавна шетња кроз Вићенцу

Програм је почео свечаним отварањем изложбе фотографија бомбардовања Србије пре 20 година, која је пробудила сећања на трагедију. Ове године поред ансамбла домаћина, КУД-а Слога, културно-уметнички програм употпунили су гости из Аустрије, КУД „Бора Станковић“ из Беча и КУД „Јован Јовановић Змај“ из Фелдкирха, СКСО Круна из Скија из Италије, као и КД Оркестар хармоника из Станара, из Републике Српске.

Овом приликом, у гостима су биле делегације општина Дервента и Станари на челу са начелницима Милорадом Симићем и Душаном Панићем, што нимало не изненађује с обзиром на чињеницу да је највећи број житеља из овог краја нашао други дом у Вићенци и околини. Они су истакли да ће земљаци, без обзира на то што не живе у домовини, увек бити с радошћу и братском љубављу дочекани у свом завичају.

 

Пригодни поклони


У знак захвалности за рад и сарадњу удружењу Слога гости Милорад Симић и Душан Панић уручили су бројне поклоне који описују српску историју, као и позлаћену плакету града Дервента.
Гостима се поред осталих обратио председник КУД-а Слога, Душан Алексић, позивајући присутне да чувају и негују веру, културу и традицију својих дедова и да уче своју децу одакле потичу њихови корени.

Преузето са: vesti-online.com
Извор: С. Костић

Нема коментара

Напишите коментар