КУД Србија из Дортмунда: И коло јача родољубље

Ансамбл Србија из Дортмунда је од првог дана постојања, од пре скоро 17 година, био у жижи интересовања Срба у овом граду. У колу Србије заиграло је више од 200 младих.

Виртуози игре: Ансамбл Србије на сцени

Ово друштво имало је срећу да је од почетка у својим редовима има врхунског кореографа Велимира – Вељу Аговског, уметничког директора АКУД „Лола“ из Београда.

Играчи су већ након првих наступа били громогласно поздрављани овацијама, а то траје и до данашњих дана. Као код лета авионом, доживљавала је Србија и разне турбулентне периоде после чега је, по неписаном правилу, постајала све јача. Стекла је Србија бројне пријатеље и познанике широм Немачке, Европе и старог завичаја. Недавно је била прилика да се сумира рад за за протеклу календарску годину. Извештаји су пажљиво саслушани а надзорна комисија није имала примедбе на рад управе. У дискусијама су млади били веома заинтересовани за рад и наступе.

Ненад Каличанин имао је много питања па је тако агилан постао „кнез“ младе генерације Србије. У новој управи, уз незнатну измену, нашли су се тако рећи кандидати из старог руководства.

Председник је и даље Драган Ивашковић а потпредседник Драган Гагић, секретарица Јелица Харат, а њен заменик Игор Јовановић. Министар финансија је Зоран Живановић, а координатор културно-уметничких активности Владислав Сријемац. У новој Управи су и Свето Кантар, Тома Марјановић и Јована Дукић – Каличанин. У Надзорном одбору ће бити Бранка Стевић, Сњежана Јовановић и Саша Новаковић.

Избор нове Управе протекао је без примедби и сви присутни, њих око 50, били су задовољни. Србија је у новим, лепим просторијама од пре пар месеци. Нашла се тамо силом прилика и сада су своји на своме. Тренутна преокупација је одлазак на Европску смотру фолклора Српске дијаспоре која је следећег месеца у Београду.

Драган Гагић истиче да је КУД Србија друштво које годинама на најбољи начин чува културу и обичаје из различитих крајева отаџбине, Србије, Републике Српске и осталих делова бивше Југославије у којима су Срби живели пре последњих ратова.

– Србија представља простор у којем деца имају могућност да науче прве кораке, као и много тога о традицији, обичајима и очувању културне баштине својих предака. Одрасли могу међусобно да размењују најразличитија искуства из своје свакодневице. Србија је спој свега лепог што спаја наш народ, а највише се испољава кроз кореографска извођења на бројним манифестацијама током свих ових година. Неизмерна љубав према фолклору и преношење традиционалних вредности на децу и омладину ми је највећа мотивација бављења друштвено-корисним радом у нашем друштву. Жеља ми је да са осталим члановима Управе управо њима, али и будућим генерацијама створимо најбоље услове и дом у којем ће сачувати свој идентитет и своје корене.

– У КУД-у Србија сам зато што се моја кћерка ту осећа веома задовољно и срећно. Сви у групи су јој добри другари. Самим тим што дете одраста у једној здравој средини и учи нашу традицију обогаћује мој патриотизам, а увећава задовољство и срећу мог детета – каже Бранка Стевић.

 

Сви за једног, један за све


Јована и Хелена

Јована Дукић Каличанин истиче да су културно-уметничка друштва драгоцена јер чувају и поштују нашу традицију:

– Наша деца имају могућност да се упознају и заволе још више своју Србију и са поносом је представе на сваком свом наступу и гостовању, било са малим или великим ансамблом. Веома је важно да се наша деца усмеравају ка нечему лепом, где су дисциплина, смех, срећа и пожртвованост у првом плану. Дирнута сам лепо сроченим текстом једног нашег младог члана: „Сви за једног, један за све.“ То је наше друштво Србија.

 

Чврста спона


Нова управа

– КУД Србија је за нас промоција наше традиције у туђем свету. Друже се и деца и родитељи. Прича се српски језик. Колико год смо се ми интегрисали у ову земљу, морамо да сачувамо нешто за нас и нашу децу. КУД Србија нас спаја! – каже Сања Кантар Стојковић.

Узданице КУД Србија

Преузето са: vesti-online.com
Извор: Р. Патковић

Нема коментара

Напишите коментар