Цвијановић: Инцко брани своју позицију и тражи оправдање за останак ОХР-а

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да високи представник у БиХ Валентин Инцко, по правилу, у својим извјештајима Савјету безбједности више брани своју позицију и тражи оправдање за останак ОХР-а него што му је важно да дочара право стање у БиХ.

– Напади на политику СНСД-а и на оно што ради или каже Република Српска су уобичајена ствар – рекла је предсједница Српске упитана да прокоментарише најновији Инцков извјештај Савјету безбједности УН у којем је поново изнио оптужбе на рачун СНСД-а и власти у Републици Српској.

Цвијановићева је истакла да је посебно лицемјерно кад неки високи представник каже како би нечије политике или нечија реторика могле вратити стање уназад када је ријеч о имплементацији Дејтонског споразума, јер су, како је нагласила, управо високи представници урушавали дејтонска рјешења и уништавали капацитет за унутрашњи договор.

– Јер шта би они радили кад бисмо се ми, рецимо, у БиХ договарали, како би они зивкали министре, предсједнике, извртали наше договоре, или бранили ставове једне политичке концепције и били поштанско сандуче за жалбе једног народа или једне политике? Кад човјек мало боље погледа, ОХР је стварно једна превазиђена и бескорисна категорија – нагласила је предсједник Републике.

Она је рекла да су „грешке које су нам оставили у наслијеђе огромне и то је уствари камен спотицања и препрека за наше боље унутрашње разумијевање“.

– Без намјере да нешто посебно елаборирам што је високи представник још ту и ко ту службу финансира, или боље рећи, нажалост, троши паре, рећи ћу само да ми одлично разумијемо да одговорност за домаће процесе имамо ми које је овдје бирао народ, били ми или не по вољи овим или оним страним представницима. Искрено речено, нису ни они нама баш сви по вољи – поручила је Цвијановићева.

Предсједница Републике је указала да је тренутно важније градити добре односе са ЕУ, док и њене поједине чланице, које то још не виде, схвате да је ОХР више сметња него корист и за БиХ и за односе БиХ и ЕУ.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар