„Да не дозволимо да падне у заборав оно што су нам преци оставили“

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније, а под покровитељством Градске општине Земун 30. септембра 2023. у Дому културе у Угриновцима одржан је четврти изложбено – продајни базар под називом Базар банијских умотворина и рукотворина Банијаца.

Бошко Радовановић, представник општинског Вијећа Градске општине Земун је поздравио све присутне и изразио задовољство што је међу Банијцима, који су му прирасли срцу.

„Поздрављам вас у име Општине Земун која је увек уз вас и на сваки начин вас подржава да сачувате баштину српског народа са свих простора. Наш народ зна да се избори са свим недаћама и зато је велики и истрајан да одржи своје наслеђе за будућност, за нашу децу, за Србију. Ова изложба треба да траје и да се сваке године умножава, јер сви заједно треба да чувамо наслеђе“ – рекао је Бошко Радовановић.

Присутнима се обратио и велики пријатељ Удружења Банијаца, господин Петар Шаула, предсједник Завичајног удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна.

„Даме и господо, поштовани пријатељи, драга браћо и сестре Крајишници, драги моји Банијци, поздрављам вас у име Завичајног удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна, са жељом нашу сарадњу, која је досад била успјешна, наставимо онако у складу са нашим жељама, да никад не заборавимо традицију и обичаје, нашег завичаја, наше Крајине и да све оно што је позитивно, што гајимо кроз нашу културу, културу српског народа из Хрватске, посебно из региона Баније и Кордуна, да то сачувамо и оставимо у наслијеђе нашим потомцима. Очекујући и да то наставите успјешно као и досад радили, поготово кроз ову данашњу манифестацију, желим вам много успјеха и да наставимо сарадњу онако како смо је започели“ – рекао је Шаула.

Богдан Меанџија, предсједник Скупштине удружења Банијаца, поздравио је присутне и честитао УО Удружења Банијаца на организацији базара и мушкој пјевачкој групи на успјеху оствареном у Суботици на „Завичајним данима“.

Предсједник УО, Мирослав Ковјанић поздравио је присутне уз жељу да се ова традиција настави.

„Шеснаест година рада удружења нас све више обавезује да поштујемо традицију и чувамо нашу културу и обичаје, и што је најважније да то пренесемо на млађе генерације и да не дозволимо да падне у заборав оно што су нам преци оставили. Поздрављам све присутне, све излагаче, а посебно Градску Општину Земун на челу са предсједником господином Гаврилом Ковачевићем, који нам све ове године помажу да одржимо континуитет у очувању наше културе, обичаја и традиције. Исто тако желим да се захвалим Мјесној заједници Угриновци за све што су до сада учинили и чине за нас. Поздрављам све моје чланове Управног одбора, предсједника и потпредсједнике Скупштине који су својим радом дали велики допринос да ово наше удружење из године у годину све успјешније и постиже велике резултате на свим пољима.“ – рекао је Ковјанић.

Током културно-умјетничког програма наступали су женска и мушка пјевачка група као и фолклорна група. Уприличен је и кратак драмски програм који је својим садржајем упознао присутне како се некада на Банији ишло на „плац“ (пијацу) и како су се „комушали“ кукурузи.

Захвалнице су уручене представницима Општине Земун, МЗ Угриновцима, истакнутим гостима и члановима удружења Банијаца.

Кроз програм, присутне је водио шармантни пар Даница Богдановић и Далибор Јелић.

У продајном дијелу у понуди су били кожна галантерија, ручни радови, карте Баније, памучне мајице, књиге банијских писаца…

Остале фотографије погледајте у нашој ФОТОГАЛЕРИЈИ.

Преузето са: Банија онлајн

 

Нема коментара

Напишите коментар