Дан несталих – породице огорчене радом Института БиХ

Институт за тражење несталих лица БиХ одлучио је да обиљежи Међународни дан у Бањалуци, а то су им дозволиле градске власти.

Омогућили су им да на Тргу поставе и изложбу. Из Српске оштра реакција на овакав перформанс – престаните да понижавате српске жртве селективном и дискриминаторском политиком.

У Бањалуку данас је стигла Милка Ковачић из Братунца. Још тражи кости свог супруга. То је рекла и делегацији Института.

– Срби су стварно страдали и огорчена сам на Институт и директора и мене је бар Институт дебело коштао – рекла је Ковачићева.

Није јој знао одговорити Мујо Хаџиомеровић. Тврди да је пронађено 80 одсто несталих лица, али и да је третман подједнак за све жртве.

– Нема разлике, нити смо до сада бројали пронађене особе по имену и презимену, нити планирамо да то радимо – додао је Хаџиомеровић.

Демантује га директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић. Чињенице, каже, јасно указују на учвршћену праксу дискриминације српских жртава.

– Институт од свога оснивања у потпуности занемарује српске жртве, а то говори статистика да имамо ситуацију да је у овој години свега 6 лица српске националности идентификовано, прошле само 10 и тако годинама уназад, од оснивања Института 2008, а прије тога 346 Срба годишње – каже Којић.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истиче да је ПДП-ов и СДС-ов кадар одавно саставни дио спорног Института. За њу је данашње, како каже, гостопримство актуелне бањалучке власти дугогодишња издајничке политика.

– Обиљежавате на неки начин, дајете легитимитет том штетном дјеловању Института, ја не знам како то да назовем него континутитетом издајничке политике – изјавила је Новаковић Бурсаћ.

За Градски одбор СНСД-а перформанс на Тргу је злоупотреба јавног простора са инсинуацијама и тенденцијом приказивања Срба као злочинаца у политичке сврхе.

То је, кажу, покушај наношења штете борцима и ствараоцима Републике Српске.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар